Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Țările UE au ajuns la…

Țările UE au ajuns la un acord politic privind cel de-al optulea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, în contextul anexării ilegale a teritoriilor ocupate din Ucraina

Foto: Reuters

Ambasadorii statelor UE au ajuns miercuri, 5 octombrie, la un acord politic privind un nou pachet de sancțiuni împotriva Federației Ruse, aplicate după invazia rusă asupra Ucrainei. Cel de al optulea pachet de sancțiuni economice va fi aplicat în contextul anexării ilegale de către Rusia a teritoriilor ucrainene ocupate.

Potrivit Cehiei, care deține președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, nou pachet de sancțiuni include: interzicerea transportului maritim de petrol rusesc către țări terțe peste plafonul de preț al petrolului și interzicerea serviciilor conexe; extinderea interdicţiilor de import de bunuri – produse siderurgice, celuloză, hârtie, mașini și aparate, produse chimice; interzicerea furnizării de servicii IT, de inginerie și juridice către entități rusești, și o interdicție suplimentară a exporturilor de tehnologie; și extinderea regimului de sancțiuni pentru două regiuni ucrainene anexate ilegal de Rusia, Herson și Zaporojie.

„Ambasadorii au ajuns la un acord politic privind noi sancțiuni împotriva Rusiei – un răspuns ferm al UE la anexarea ilegală de către Putin a unor teritorii ucrainene. Urmează procedura scrisă, sancțiunile intră în vigoare la publicarea în Jurnalul Oficial”, se arată în mesajul publicat de preşedinţia cehă prin rotaţie a Consiliului UE.

Președintele rus Vladimir Putin a semnat la data de 5 octombrie legile privind anexarea ilegală a teritoriilor ucrainene ocupate de armata rusă – autoproclamatele republici Donețk și Lugansk, precum și teritoriile ocupate din Herson și Zaporojie.

De asemenea, Putin a numit șefii interimari ai noilor „regiuni ale Rusiei”. Aceștia sunt foștii așa-numiții șefi de administrații care au condus regiunile înainte de a fi anexate ilegal la Federația Rusă.

Denis Pușilin – „șef interimar” al regiunii Donețk.
Leonid Pasecinik – „șef interimar” al regiunii Lugansk.
Vladimir Saldo – „guvernator interimar” al regiunii Herson.
Evgeni Balițky – „guvernator interimar” al regiunii Zaporojie.

Rusia a anexat ilegal aceste teritorii ocupate, prin semnarea unor „tratate” pe 30 septembrie 2022. UE, SUA, și alte țări ale lumii au declarat că nu vor recunoaște această anexare ilegală și au solicitat retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Ucrainei.