Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Supraviețuitorii se întorc la „Colectiv”…

Supraviețuitorii se întorc la „Colectiv” pentru a aprinde lumânări. Procurorii anchetează tragedia drept omor calificat

În fața clubului „Colectiv” din București mii de oameni au adus flori și au aprins lumânări în amintirea victimelor incediului. Unii nu au rude sau prieteni printre cei care au fost în club, dar au auzit la televizor şi au venit. Pun crizanteme albe şi lumânări roşii într-un colţ, în stânga intrării – nu au voie să meargă până la intrarea în clădire.

La locul tragediei, au venit să aduca un omagiu și mulți dintre supravietuițori. Mărturiile celor care au scăpat din infern sunt cutremuratoare. Lângă marea de lumânări, au fost așezate o mulțime de flori, dar și fotografii ale celor care au pierit în incendiu. Locul a devenit un adevarat altar în aer liber.

La Timișoara și Iași, oamenii au aprins lumânări și au scris, din mai multe candele, și data în care viețile tinerilor s-au stins – 30.

Formația Zdob și Zdub, care ar fi trebuit sa concerteze în Timișoara, a amânat evenimentul.

Astăzi, în mai multe orașe din țară, va fi organizat un marș al tăcerii, în memoria victimelor.

Legiştii desfășoară astăzi primele autopsii, pe aproximativ 20 dintre trupurile neînfleţite ale victimelor incendiului.  Două persoane decedate rămân încă neidentificate la Institutul de Național de Medicină Legala (INML), a declarat duminică, pentru AGERPRES, medicul legist Abdo Salem. Procurorii  audiază persoanele care au fost martori la tragedie și pot genera informații utile pentru anchetă.

George Gaman, director general al Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Securitate Minieră si Protecție Petroșani, a prezentat situația în felul următor: între 300 și 500 de tineri au intrat vineri seara într-un club din beton armat, cu o singura ieșire, o usa de 80 de centimetri. Clubul era învelit pe dinăuntru cu burete pentru antifonare, un material extrem de inflamabil. Totul s-a întâmplat în decurs de câteva zeci de secunde. De la artificiile montate pe scenă au plecat scântei până pe buretele de pe coloana din stânga, apoi focul s-a extins pe tavan. Grinzile din lemn de brad s-au prăbușit apoi peste oamenii disperați.

Procurorul general, Tiberiu Nitu, a declarat că s-a început urmărirea penală pentru faptele de omor calificat și distrugere calificată, pentru început. Referitor la patronii clubului, el spune că „momentan e prematur să ne pronunțăm cu privire la luarea unor decizii”. „ De regulă se urmareste fapta mai gravă și vedem, în funcție de cursul anchetei, la ce concluzii ajungem”, a mai declarat Tiberiu Nitu.

În același timp, presa românească anunță că starea a zece persoane aflate în stare gravă la Spitalul de Arși din București s-a înrăutățit.  În ceea ce privește operațiile cu excizie, grefare și punere de piele, purtătorul de cuvânt al Spitalului, Adrian Stanculea a declarat că medicii chirurgi plasticieni vor decide de luni ce intervenții sunt necesare. A fost confirmată și informația precum că în câteva zile urmează să sosească o echipă de chirurgi din Israel.

Conducerea țării a transmis României mesaje de condoleanțe prin care exprimă compasiune ca urmare a incidentului tragic produs în clubul de noapte din capitala României.

„Am aflat cu profundă durere despre tragedia produsă la București, în urma unui incendiu. Deplângem pierderile de vieți omenești și ne rugăm pentru însănătoșirea persoanelor rănite în acest accident îngrozitor. În aceste momente de grea încercare pentru întreg poporul român,  de care ne leagă temeinice punți de istorie și cultură, permiteți-mi să exprim, în numele poporului Republicii Moldova și al meu personal, sentimentele noastre de compasiune și solidaritate, iar familiilor îndoliate sincere condoleanțe”, a menționat Nicolae Timofti.

„Cu profundă tristeţe am aflat despre incendiul din Clubul Colectiv din București, soldat cu numeroase victime și persoane rănite. În aceste clipe de grea încercare, în numele Guvernului Republicii Moldova şi al meu personal, Vă exprim Dumneavoastră sentimentele noastre de compasiune și solidaritate”, se spune în mesajul premierului interimar al Republicii Moldova.

„Suntem profund îndurerați de pierderea tragică a familiilor care și-au pierdut persoanele dragi în urma incendiului devastator. Transmitem gândurile noastre de solidaritate rudelor și apropiaților celor peste 150 de răniți care luptă pentru viață în spitale”, a menționat președintele Parlamentului.

„În aceste momente de adâncă durere, doresc sa transmit sincere condoleanțe poporului român afectat de acest tragic incendiu, în urma căruia și-au pierdut viața 27 de de tineri, peste o sută de persoane fiind rănite. Gândurile şi solidaritatea noastră sufletească sunt alături de familiile îndoliate și de familiile celor răniți, alături de toți cetățenii statului prieten, Romania” , se arată în mesajul de condoleanțe al Nataliei Gherman.

Ultimul bilanţ al incendiului de vineri seară din Club Colectiv arată 27 de persoane decedate şi alte 146 de persoane internate la acest moment la spitalele din Capitală. Vineri seară, clubul Colectiv găzduia un concert al trupei Goodbye to Gravity, pentru lansarea unui nou album – „Mantras of war”. Printre cele 27 de persoane decedate se află şi doi dintre membrii trupei, şi anume chitaristul Vlad Ţelea şi chitaristul Mihai Alexandru.