Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   SUA vor oferi Ucrainei un…

SUA vor oferi Ucrainei un nou pachet de ajutor militar în valoare de 2 miliarde de dolari. Declarațiile consilierului pe securitate al Casei Albe

Sursa foto: Reuters

Statele Unite ale Americii (SUA) vor oferi Ucrainei o asistență suplimentară de două miliarde de dolari pentru a-și apăra securitatea, a declarat consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, informează Reuters.

„Ne vom asigura că oferim tot ceea ce este necesar pentru ca Ucraina să aibă ceea ce trebuie pentru a reuși pe câmpul de luptă”, a declarat Sullivan în cadrul unui eveniment.

El a precizat că Grupul celor șapte națiuni (G7) va anunța vineri o nouă rundă de sancțiuni care va include țările care încearcă să susțină Rusia.

„Veți vedea, pe măsură ce trece timpul, eroziunea continuă a calității și capacității economiei rusești, chiar și în timp ce Vladimir Putin se grăbește să cheltuiască bani în încercarea de a o susține”, a adăugat el.

Întrebat despre cererea Ucrainei privind furnizarea de avioane de luptă F-16, Sullivan a menționat că, din perspectiva Washingtonului, „F-16 nu este o chestiune pentru lupta pe termen scurt. Avioanele F-16 sunt o chestiune pentru apărarea pe termen lung a Ucrainei”.

Luni, 20 februarie, președintele american Joe Biden a efectuat o vizită neanunțată la Kiev, unde s-a întâlnit cu președintele Volodimir Zelenski. În timpul discuțiilor, Biden a reafirmat angajamentul SUA față de integritatea teritorială a Ucrainei și a anunțat un ajutor militar în valoare de 500 milioane de dolari. Acesta include muniție, sisteme antiblindate și radare de apărare aeriană.

Consilierul pe probleme de securitate națională al lui Biden, Jake Sullivan, a declarat că a notificat Moscova despre vizita lui Biden la Kiev cu puțin timp înainte de plecarea acestuia de la Washington pentru a evita un „conflict direct” între cele două forțe nucleare.