Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Joe Biden, vizită surpriză la…

Joe Biden, vizită surpriză la Kiev. Președintele american a anunțat un ajutor militar în valoare de 500 milioane de dolari pentru Ucraina

Sursa foto: CNN

Președintele SUA, Joe Biden, a anunțat luni, 20 februarie, un ajutor militar în valoare de 500 milioane de dolari pentru Ucraina, în timpul unei vizite neanunțate în capitala ucraineană, informează Reuters.

Sirenele de raid aerian au răsunat la Kiev, în momentul sosirii lui Biden pentru discuții cu președintele Zelenski.

Președintele american a spus că Washingtonul va fi alături de Ucraina atât timp cât va fi nevoie. Statele Unite au fost de departe cel mai mare furnizor de asistență militară pentru a ajuta Ucraina să lupte împotriva invaziei ruse.

„Vizita dumneavoastră reprezintă un semnal de sprijin pentru toți ucrainenii”, a declarat Zelenski.

Biden a afirmat că Washingtonul va oferi Kievului un nou pachet de ajutor militar în valoare de 500 milioane de dolari. El a spus că va include mai multe muniții pentru sistemele de rachete de artilerie cu mobilitate ridicată.

„În timp ce unii se pregătesc să marcheze aniversarea de un an a invaziei brutale a Rusiei în Ucraina, mă aflu astăzi la Kiev pentru a mă întâlni cu președintele Zelenski și pentru a reafirma angajamentul nostru ferm și neclintit față de democrația, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”, a declarat Biden.

Totodată, președintele SUA a lăudat armata ucraineană și a menționat că a vizitat anterior Kievul de șase ori.

„Știam că mă voi întoarce”, a spus el.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a invitat pentru prima dată pe Joe Biden să viziteze Kievul în urmă cu un an, în timp ce forțele ruse se adunau la frontieră. Săptămâna trecută, Zelenski a declarat că invitația rămâne în vigoare, chiar dacă a recunoscut că există alte mijloace pentru ca ei să vorbească.

Biden a vizitat Ucraina de șase ori în calitate de vicepreședinte. Ultima sa vizită la Kiev a avut loc în ianuarie 2017, cu câteva zile înainte de a părăsi funcția.