Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   SUA impun noi sancțiuni împotriva…

SUA impun noi sancțiuni împotriva Federației Ruse: Pe listă figurează guvernatorul Băncii Centrale a Rusiei, ministrul Apărării și membri ai Dumei de la Moscova

Sursa foto: Reuters

Statele Unite ale Americii au introdus vineri, 30 septembrie, noi sancțiuni drept răspuns la anexarea de către Rusia a regiunilor ucrainene Zaporojie, Herson, Donețk și Lugansk. Sancțiunile vizează oficiali ruși, familiile acestora și zeci de entități ruse, scrie Reuters.

Pe noua listă de sancțiuni figurează guvernatorul băncii centrale ruse Elvira Nabiullina, fost consilier al președintelui rus Vladimir Putin; familiile premierului rus Mihail Mișustin și a ministrului Apărării, Serghei Șoigu; 109 membri ai Dumei de Stat și membri ai Consiliului Federației și ai Adunării Federale a Rusiei.

Totodată, trezoreria americană a sancționat 14 furnizori militari, inclusiv doi furnizori internaționali, „pentru susținerea lanțurilor de aprovizionare militară a Rusiei”.

Printre cei sancționați se numără 57 de entități noi din Rusia și Crimeea, pe care Washingtonul le acuză că au ajutat la „asaltul brutal al armatei ruse asupra Ucrainei”. Printre acestea se numără companii care au achiziționat sau au încercat să achiziționeze articole de origine americană pentru armata rusă și cele care au căutat tehnologie informatică cuantică pentru efortul de război.

Statele Unite au emis, de asemenea, un avertisment pentru țările care sprijină „efortul de război al Rusiei”. „Actualele controale la export ale Statelor Unite asupra Rusiei pot fi aplicate entităților din țări terțe care încearcă să ofere sprijin material pentru sectoarele militare și industriale ale Rusiei și Belarusului”, inclusiv pentru a reface proviziile rusești”.

Pe 30 septembrie, președintele rus Vladimir Putin a anunțat anexarea ilegală a teritoriilor ocupate din Ucraina la Rusia, după „referendumurile” criticate de comunitatea internațională, pe care rușii le-au organizat în perioada 23 – 27 septembrie în Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson, ocupate de Rusia după războiul declanșat pe 24 februarie.

În cadrul „ceremoniei” de anexare, Putin a declarat că Rusia „nu va trăda oamenii din Donbas”, despre care presa ucraineană a scris că ar fi votat la „referendumuri” sub amenințarea soldaților înarmați. Înainte de ceremonia de anexare a teritoriilor ocupate, președintele rus Vladimir Putin a semnat, în noaptea de joi spre vineri, „decretele privind recunoașterea independenței regiunilor Herson și Zaporojie”.

După ce președintele rus Vladimir Putin a proclamat anexarea ilegală a regiunilor ucrainene Donțek, Lugansk, Zaporojie și Herson, președintele ucrainean Volodimir Zelensky a anunțat că Ucraina va depune cerere de aderare accelerată la NATO.

Tot vineri, membrii Consiliului European au adoptat o declarație comună prin care „resping cu fermitate” și condamnă anexarea ilegală de către Rusia a regiunilor ucrainene Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson. Potrivit declarației, „prin subminarea deliberată a ordinii internaționale bazate pe reguli și prin încălcarea flagrantă a drepturilor fundamentale ale Ucrainei la independență, suveranitate și integritate teritorială, principii fundamentale consacrate în Carta ONU și în dreptul internațional, Rusia pune în pericol securitatea globală”.