Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Statele baltice, după anunțul privind…

Statele baltice, după anunțul privind căderea unor rachete pe teritoriul Poloniei: „Fiecare centimetru al NATO trebuie protejat”

Oficialii din Estonia, Letonia și Lituania au anunțat că țările lor sunt solidare cu Polonia, după veștile privind căderea unor rachete pe teritoriul acestei țări, scrie The Guardian. Oficialii din statele baltice au reacționat rapid după veștile privind căderea unor rachete pe teritoriul Poloniei.

„Ultimele știri din Polonia sunt foarte îngrijorătoare. Ne consultăm îndeaproape cu Polonia și cu alți aliați. Estonia este pregătită să apere fiecare centimetru din teritoriul NATO. Suntem pe deplin solidari cu aliatul nostru apropiat Polonia”, a anunțat, într-un mesaj pe Twitter, Ministerul de Externe din Estonia.

„Condoleanțe fraților noștri polonezi de arme. Regimul criminal rusesc a lansat rachete care nu vizează doar civili ucraineni, ci au aterizat și pe teritoriul NATO al Poloniei. Letonia este alături de prietenii polonezi și condamnă această crimă”, a scris ministrul leton al Apărării Artis Pabriks.

Președintele lituanian Gitanas Nausėda a postat și el pe Twitter un mesaj.

„Vești îngrijorătoare din Polonia în această seară despre cel puțin două explozii. Menținem un contact strâns cu prietenii noștri polonezi. Lituania este puternic solidară cu Polonia. Fiecare centimetru din teritoriul NATO trebuie apărat!”, a spus oficialul.

Presa poloneză a anunțat moartea a două persoane în orașul Przewodow în urma impactului a două posibile rachete rătăcite a căror sursă este neclară. Incidentul a fost anunțat la puțin timp după un atac masiv cu rachete executat de Rusia asupra Ucrainei.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a convocat o reuniune extraordinară a Comitetului pentru Securitate Națională și Apărare, potrivit purtătorului de cuvânt al guvernului, Piotr Muller, pe Twitter. Muller nu a dat detalii despre motivul ședinței „de criză” și a precizat că va oferi informații după reuniune.

Un oficial american a declarat pentru agenția de presă AP că două rachete rusești au lovit Polonia, dar Pentagonul nu a confirmat oficial informația. Ministerul rus al Apărării a declarat luni că relatările presei poloneze și ale oficialilor cu privire la căderea unor rachete „rusești” în zona orașului Przewoduv reprezintă o provocare deliberată cu scopul de a escalada situația.