Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Spania respinge propunerea Comisiei Europene…

Spania respinge propunerea Comisiei Europene de a reduce consumul de gaze cu 15%

Spania, care nu este dependentă de gazele naturale rusești, nu poate susține propunerea Uniunii Europene de a reduce consumul de gaze fără consultări, a declarat miercuri, 20 iulie, ministrul Energiei, Teresa Ribera, transmite Reuters.

Comisia Europeană a propus miercuri un obiectiv voluntar pentru toate țările UE de a reduce consumul de gaze cu 15% în perioada august-martie, comparativ cu consumul mediu înregistrat în perioada 2016-2021.

Propunerea ar permite Bruxelles-ului să facă obiectivul obligatoriu în cazul unei urgențe de aprovizionare, dacă UE declară un risc substanțial de penurie severă de gaze, deoarece Moscova ar putea restricționa și mai mult livrările drept represalii pentru sprijinul european acordat Ucrainei în urma invaziei Rusiei.

Regulamentul are nevoie de aprobarea unei majorități consolidate a țărilor UE. Diplomații din țările respective urmează să îl discute vineri, cu scopul de a-l aproba la o reuniune de urgență a miniștrilor energiei din 26 iulie.

„Regret profund să spun că Spania nu susține această propunere”, a declarat Ribera în cadrul unei reuniuni la Madrid. „Considerăm că este o propunere fără o orientare prealabilă, fără o dezbatere generală în cadrul Consiliului European, chiar și atunci când consecințele economice sunt deosebit de importante (…). Nu pot cere un sacrificiu despre care nu ne-au cerut nici măcar opinia prealabilă.”

Uniunea Europeană are în vedere o reducere voluntară cu 15% a consumului de gaze naturale de către statele membre începând de luna viitoare, pe fondul temerilor că Rusia ar putea întrerupe aprovizionarea cu energie. Astfel, Comisia Europeană elaborează un document cu obiective voluntare de reducere a cererii de gaze. Între timp, Europa se pregătește pentru posibila întrerupere a furnizării de gaze de către Moscova.