Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   UE urmează să propună o…

UE urmează să propună o reducere voluntară a consumul de gaze cu 15% din cauza șantajului din partea Federației Ruse. Comisia Europeană pregătește documentul – Bloomberg

Uniunea Europeană are în vedere o reducere voluntară cu 15% a consumului de gaze naturale de către statele membre începând de luna viitoare, pe fondul temerilor că Rusia ar putea întrerupe aprovizionarea cu energie.

Astfel, Comisia Europeană elaborează un document cu obiective voluntare de reducere a cererii de gaze. Între timp, Europa se pregătește pentru posibila întrerupere a furnizării de gaze de către Moscova, transmite Bloomberg.

Uniunea Europeană urmează să propună o reducere voluntară cu 15% a utilizării gazelor naturale de către statele membre începând de luna viitoare, din motiv că Rusia ar putea opri livrările de combustibil.

Scopul ar fi încorporat într-un regulament care însoțește un plan de reducere a cererii pe care Comisia Europeană este programată să-l dezvăluie miercuri pentru a face față unei potențiale opriri complete de către Moscova. Măsura ar include, de asemenea, un declanșator obligatoriu în cazul în care situația se înrăutățește și restricțiile voluntare sunt insuficiente, susțin trei diplomați UE cu cunoștințe în acest domeniu.

În cadrul planului său „Economisiți gaz pentru o iarnă sigură”, Comisia intenționează să recomande pași care includ reducerea încălzirii și răcirii, precum și măsuri bazate pe piață. Până la 1,5% din produsul intern brut al regiunii este în pericol în cazul unei ierni aspre, potrivit unui proiect de estimare a comisiei, văzut de Bloomberg News.

Cea mai mare provocare a UE în această iarnă este să asigure rezerve suficiente de gaz pentru cuptoarele de combustibil și generatoarele de energie.

Comisia lucrează în ipoteza că Rusia nu va relua livrările complete prin conducta Nord Stream 1, care a fost închisă de la începutul acestei luni pentru reparații, a declarat marți comisarul pentru buget Johannes Hahn. Conducta funcționa doar la aproximativ 40% din capacitate înainte de a începe reparațiile.

Reducerile transporturilor rusești au afectat 12 state membre și au determinat Germania să își ridice luna trecută alerta privind riscul de gaze la al doilea cel mai înalt nivel. Fluxurile totale din Rusia în iunie au fost mai mici de 30% din media 2016-2021, potrivit documentului.

Regulamentul planificat ar acorda comisiei dreptul de a declara o alertă la nivelul întregului sindicat atunci când există un risc substanțial de deficit grav de aprovizionare sau de o creștere a cererii, potrivit diplomaților, care au cerut să nu fie identificați deoarece discuțiile pe marginea propunerii sunt private. . UE are o politică de a nu comenta proiectele de reguli.

Măsura va avea nevoie de aprobarea statelor membre, pe care comisia o poate solicita încă de săptămâna viitoare, în cadrul unei reuniuni de urgență a miniștrilor energiei. Un grup mare de țări se opune reducerilor obligatorii, argumentând că guvernele naționale au deja planuri de urgență și vor reduce cererea, indiferent dacă sunt obligate de UE, au spus diplomații.