Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   SONDAJ: Românii din Ucraina: viața…

SONDAJ: Românii din Ucraina: viața în condiții de război

Jumătate de milion de etnici români locuiesc în Ucraina, fiind și ei, în aceste zile, parte a războiului declanșat de Rusia împotriva statului ucrainean. Cum i-a prins războiul și ce se întâmplă cu ei, ținând cont că în relațiile cu autoritățile comunitatea are de înfruntat mai multe probleme legate de drepturile și libertățile lor fundamentale. ZdG a solicitat opinia câtorva reprezentanți ai comunității despre viața lor în condiții de război.

Zinaida Pinteac, profesoară, Frumușica Veche/Sarata

Nu e bine ce se întâmplă. În Sudul Basarabiei, ca și peste tot, lumea urmărește cu îngrijorare ce se face în aceste zile în Ucraina. Toate celelalte probleme au trecut pe planul doi. Fiecare e îngrijorat pentru casa și familia sa. Toți suntem cu gândul la pace și ne rugăm să se termine toate cu bine… În regiunea noastră, cel mai grav incident a fost la Podolsk, unde a fost bombardată o bază militară. Au murit 18 persoane, toți tineri militari din acea garnizoană.

Vadim Bacinschi, jurnalist, scriitor, Odesa

Lumea este speriată, deși în oraș nu se întâmplă nimic deosebit. Alaltăieri am auzit vreo 5 explozii puternice. S-a scris despre asta. Ce va fi? Dacă Rusia va vrea să facă în Odesa ceea ce face în Kiev, cred că o va face. Dacă, însă, până ajung în Odesa, li se va întâmpla ceea ce li s-a întâmplat la Herson și Koblevo, ar putea să fie altfel, deși ei pot ataca și de pe mare. Cum au făcut recent cu Insula Șerpilor. Totul este absolut imprevizibil… Astăzi încă e liber să intri sau să pleci din Odesa, dar e mult până mâine, deoarece chiar acum, la periferia de est a orașului, se aud schimburi de focuri.

Mihail Mecineanu, profesor, Cartal/Reni

La noi, în regiunea Ismail, e liniște, dar în restul Ucrainei e dezastru. Război în sensul adevărat al cuvântului. La orice puteam să ne așteptăm, dar la așa ceva… E prea de tot. Probleme au fost și vor fi, dar nu războiul e calea pe care trebuie rezolvate. La ce mai are omul rațiune? De la Radio și Televiziune mereu auzim că trebuie să ne apărăm și asta vom face-o, în caz de nevoie. Rusia vrea să aibă Kievul sub control. Cu orice preț… E greu de prevăzut ce poate fi până în seară.

Maria Catanoi, om de cultură, Reni

Lumea s-a mai calmat. În primele zile a fost mare agitație, lumea speriată a dat buzna în magazine, golise rafturile, nu era pâine în de ajuns. Între timp, lucrurile s-au mai calmat. S-au redeschis spitalele, magazinele. Ne-am bucurat mult când am aflat vestea că cei 18 grăniceri de pe Insula Șerpilor au scăpat cu viață, nu au fost împușcați… Suntem cu gândul la Dumnezeu. La El e toată nădejdea. Lume în oraș e puțină. O parte a mai plecat și pleacă, mai puțini spre Moldova, mai mulți spre România. Stăm tot timpul cu ochii la TV și sperăm să pornească negocierile și să se înțeleagă. Între ei. Și pentru noi.

Anatol Cucoș, originar din Satu-Nou/Reni

Trupele ruse sunt lângă granița României și a R. Moldova… Astăzi, în toiul războiului ruso-ucrainean, moare multă lume nevinovată. Românii, cu toate problemele pe care ni le creează statul ucrainean, sunt alături de suferința și tragedia poporului ucrainean. Dacă Ucraina va rezista și va supraviețui acestui coșmar, guvernanții ucraineni vor trebui să decidă cine le-a fost prieten și cine dușman în acest război.

Românii din Ucraina constituie al treilea, ca și componență numerică, grup etnic din Ucraina, după ucraineni și ruși. Cei mai mulți etnici români locuiesc în regiunea Cernăuți (44,38%), în regiunea Odesa (30,22%), în Transcarpatia (7,85%), Nicolaev (3,21%) și Kirovograd (2,02%).