Social-democratul Zoran Milanovic a câştigat alegerile prezidenţiale în Croaţia

Social-democratul Zoran Milanovic a câştigat  alegerile prezidenţiale în Croaţia
52 vizualizări
06 ianuarie 2020 | 17:11

Social-democratul Zoran Milanovic a câştigat duminică alegerile prezidenţiale în Croaţia, învingând-o pe preşedinta în exerciţiu, conservatoarea Kolinda Grabar-Kitarovic, informează Agerpres.

Fostul premier, Zoran Milanovic a obținut 53% din voturi. Acesta câştigase şi primul tur de scrutin, cu o treime din voturi, beneficiind de sprijinul alegătorilor urbani, dar şi de divizarea dreptei.

Pledând pentru o Croaţie normală” bazată pe toleranţă şi pe argumentul că ţara sa nu mai este în război”, candidatul Partidului Social-Democrat croat a susţinut că ţara trebuie să privească spre viitor şi să lupte pentru locul său în Europa”.

Kolinda Grabar-Kitarovic, candidata Uniunii Democrate Croate, a avut ca slogan de campanie Croaţia autentică” şi a încercat să atragă aripa dură a electoratului de dreapta sedus de către artistul populist Miroslav Skoro. În primul tur acesta a câştigat aproape un sfert din sufragii, promiţând să desfăşoare armata la frontiere pentru a-i împiedica pe migranţi să intre în ţară şi angajându-se de asemenea să graţieze un criminal de război.

Croaţia a preluat pe 1 ianuarie preşedinţia semestrială a Consiliului UE, cu patru subiecte principale pe agendă: relaţiile între UE şi Londra după Brexit, dorinţa de aderare a ţărilor din Balcanii din Vest, schimbarea climatică şi viitorul buget plurianual al blocului comunitar.

În Croaţia funcţia prezidenţială este în mare măsură onorifică, dar înfrângerea Kolindei Grabar-Kitarovic poate complica sarcina Uniunii Democrate Croate şi a premierului moderat Andrej Plenkovic la alegerile legislative prevăzute pentru toamnă.

Kolinda Grabar-Kitarovic a devenit celebră în întreaga lume în 2018, cu ocazia Campionatului Mondial de fotbal de la Moscova, când a venit să-și susțină cu însuflețire echipa națională, care a ieșit vicecampioană, scrie Digi24.

Din cei 3,8 milioane de alegători croați, în jur de 170.000 trăiesc în afara ţării, mai ales în Bosnia. Ca şi vecinii săi balcanici, Croaţia se confruntă cu un exod al populației, un fenomen care s-a accelerat după aderarea ţării la UE în 2013.

MAIL AUTOR

Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

Fiind abonat la Ziarul de Gardă, vei fi mereu informat de cele mai recente evenimente și noutăți! Abonează-te

Ultima oră: Cine este judecătorul propus de CSM pentru a fi promovat la CSJ

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a propus-o pe Luiza Gafton la funcția de judecătoare la Curtea Supremă de Justiție . Candidatura urmează să fie înaintată Parlamentului pentru aprobare. Decizia a fost…
Ultima oră: Cine este judecătorul propus de CSM pentru a fi promovat la CSJ

Întâlnire preliminară la Minsk

Oficiali din Rusia, Ucraina şi OSCE şi reprezentanţi ai separatiştilor ucraineni proruşi care au sosit marţi seara în capitala belarusă Minsk, înaintea unei reuniuni cruciale cu privire la criza din Ucraina, s-…
Întâlnire preliminară la Minsk

Poziția Președintelui României, Klaus Iohannis, cu privire la situația politică din R. Moldova

Potrivit unui comunicat al preșidenției române, Klaus Iohannis, adresează tuturor forțelor politice din R. Moldova un apel ferm pentru respectarea democrației și a statului de drept. „Stabilitatea Republicii M…
Poziția Președintelui României, Klaus Iohannis, cu privire la situația politică din R. Moldova

Alegeri în UTA Găgăuzia: Până la 12:30 la urnele de vot s-au prezentat 23 594 de alegători

Până la 12:30 la urnele de vot s-au prezentat 23 594 de alegători, care reprezintă 22,23% din totalul listelor de alegători înscriși în listele electorale. Totodată, candidatura lui Vasilii Aladov petru fotoliu…
Alegeri în UTA Găgăuzia: Până la 12:30 la urnele de vot s-au prezentat 23 594 de alegători

Timofti „și-a ales primarul”

Nicolae Timofti, președintele țării, și-a exercitat dreptul la vot pe la ora 10:00. Șeful statului s-a prezentat la secția de vot alături de soția sa, Margareta Timofti.
Timofti „și-a ales primarul”

Prima ședință a CSM după două luni de pauză: Doi judecători ar putea fi cercetați penal

Marți, 2 octombrie, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) se va întruni în ședință pentru prima dată după 31 iulie 2018. De atunci, CSM-ul nu a avut programate ședințe ordinare. Conform agendei, publicate p…
Prima ședință a CSM după două luni de pauză: Doi judecători ar putea fi cercetați penal