Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Situația Covid-19 este din nou…

Situația Covid-19 este din nou motiv de îngrijorare pentru UE

Imagine simbol

Oficialii guvernamentali din domeniul sănătății din Uniunea Europeană (UE) vor purta miercuri, 4 ianuarie, discuții referitoare la situația Covid-19 din China și posibilele măsuri UE care trebuie luate în mod coordonat, a declarat luni, 2 ianuarie, președinția suedeză a UE, relatează Reuters

În cadrul unei reuniuni similare din 29 decembrie, organizată online cu peste 100 de reprezentanți ai guvernelor UE, ai agențiilor de sănătate din UE și ai Organizației Mondiale a Sănătății, Italia a îndemnat celelalte state UE să îi urmeze exemplul și să testeze călătorii din China pentru Covid, în condițiile în care pe fondul noului val de infecții, Beijingul este pregătit să ridice pe 8 ianuarie restricțiile de călătorie. 27 de state membre UE au declarat că nu văd necesitatea de a face acest lucru, transmite Reuters.

Comisara europeană pentru sănătate, Stella Kyriakides, a declarat, într-o scrisoare adresată guvernelor UE la 29 decembrie, că acestea „ar trebui să ia în considerare extinderea imediată a secvențierii genomice a infecțiilor cu Covid-19 și să monitorizeze apele reziduale, inclusiv în aeroporturi, pentru a detecta orice noi variante, având în vedere creșterea numărului de infecții în China”.

Kyriakides a declarat că blocul ar trebui să fie „foarte vigilent„, deoarece datele epidemiologice și de testare fiabile pentru China sunt puține, sfătuind miniștrii sănătății din UE să își evalueze practicile actuale privind secvențierea genomică a coronavirusului „ca o măsură imediată„.

Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor a declarat săptămâna trecută că nu recomandă în prezent măsuri pentru călătorii din China. Acesta a declarat că variantele care circulă în China se află deja în Uniunea Europeană, că cetățenii UE au un nivel relativ ridicat de vaccinare și că potențialul de infecții importate este scăzut în comparație cu infecțiile zilnice din UE, sistemele de sănătate făcând față în prezent.

În contextul situației epidemiologice COVID-19 în China, cu sporirea numărului de cazuri și având în vedere circulația intensă a populației”, autoritățile din sănătate de la Chișinău îndemnă cetățenii, în special pe cei care plănuiesc să călătorească în perioada sărbătorilor, să fie precauți.