Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   SIS: „O nouă ofensivă a…

SIS: „O nouă ofensivă a Federației Ruse spre direcția R. Moldova ar putea avea loc în 2023”

Serviciul de Informații și Securitate (SIS) al R. Moldova a venit cu o precizare, luni, 19 decembrie, după ce directorul SIS, Alexandru Musteață, a declarat pentru un post TV de la Chișinău că „întrebarea nu este dacă Federaţia Rusă va face o nouă ofensivă spre teritoriul R. Moldova, dar când se va întâmpla acest lucru”, menționând că ar putea să aibă loc la începutul anului 2023.

„În contextul declarațiilor lui Alexandru Musteața, director SIS, pentru TVR Moldova referitor la principalele riscuri la adresa securității naționale, în cadrul cărora s-a făcut referire și la analiza mai multor scenarii prin care Federația Rusă ar încerca inclusiv o invazie terestră prin nordul Ucrainei, către R. Moldova, precizăm că directorul SIS 𝐚 𝐦𝐞𝐧𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐭 𝐜𝐚̆ 𝐨𝐛𝐢𝐞𝐜𝐭𝐢𝐯𝐮𝐥 𝐅𝐞𝐝𝐞𝐫𝐚𝐭̦𝐢𝐞𝐢 𝐑𝐮𝐬𝐞 𝐝𝐞 𝐚 𝐜𝐫𝐞𝐚 𝐮𝐧 𝐜𝐨𝐫𝐢𝐝𝐨𝐫 𝐭𝐞𝐫𝐞𝐬𝐭𝐫𝐮 𝐩𝐚̂𝐧𝐚̆ 𝐢̂𝐧 𝐫𝐞𝐠𝐢𝐮𝐧𝐞𝐚 𝐭𝐫𝐚𝐧𝐬𝐧𝐢𝐬𝐭𝐫𝐢𝐚𝐧𝐚̆ 𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐮𝐧𝐮𝐥 𝐯𝐚𝐥𝐚𝐛𝐢𝐥 𝐬̦𝐢 𝐚𝐳𝐢, 𝐢𝐚𝐫 𝐨 𝐧𝐨𝐮𝐚̆ 𝐨𝐟𝐞𝐧𝐬𝐢𝐯𝐚̆ 𝐚 𝐅𝐞𝐝𝐞𝐫𝐚𝐭̦𝐢𝐞𝐢 𝐑𝐮𝐬𝐞 𝐬𝐩𝐫𝐞 𝐚𝐜𝐞𝐚𝐬𝐭𝐚̆ 𝐝𝐢𝐫𝐞𝐜𝐭̦𝐢𝐞 𝐚𝐫 𝐩𝐮𝐭𝐞𝐚 𝐚𝐯𝐞𝐚 𝐥𝐨𝐜 𝐢̂𝐧 𝟐𝟎𝟐𝟑. 𝐃𝐞 𝐚𝐬𝐞𝐦𝐞𝐧𝐞𝐚, 𝐩𝐮𝐧𝐞𝐫𝐞𝐚 𝐢̂𝐧 𝐚𝐩𝐥𝐢𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐚 𝐚𝐜𝐞𝐬𝐭𝐨𝐫𝐚 𝐝𝐞𝐩𝐢𝐧𝐝𝐞 𝐝𝐞 𝐞𝐯𝐨𝐥𝐮𝐭̦𝐢𝐢𝐥𝐞 𝐫𝐚̆𝐳𝐛𝐨𝐢𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐝𝐢𝐧 𝐔𝐜𝐫𝐚𝐢𝐧𝐚”, se arată în comunicatul SIS.

De la începutul războiului purtat de Federația Rusă în Ucraina, autoritățile de la Chișinău au fost rezervate în a numi un termen a unei posibile tentative de atac direct asupra R. Moldova. Aceasta a fost prima declarație explicită a șefului SIS, care anterior a menționat că R. Moldova este victima unui război hibrid.

„Întrebarea nu este dacă Federaţia Rusă va face o nouă ofensivă spre teritoriul Republicii Moldova, dar când se va întâmpla acest lucru: fie la începutul anului, ianuarie, februarie, fie mai târziu, martie, aprilie. Dar, din informaţia pe care o deţinem noi, Federaţia Rusă intenţionează să meargă mai departe. Având scopul de a crea o joncțiune cu regiunea transnistreană, care este teritoriul Republicii Moldova, şi atunci cu o claritate putem spune că da, ei au intenţia să ajungă aici, să se conecteze. Ce va urma ulterior, intenţiile lor în raport cu Chişinăul, putem discuta, dar asta este un risc real şi foarte înalt”, a afirmat Musteață pentru TVR Moldova.

Oficiali ucraineni de rang înalt spun că Vladimir Putin se pregătește pentru o nouă ofensivă majoră în noul an, „în ciuda unei serii de eșecuri umilitoare pe câmpul de luptă pentru Rusia în ultimele luni”.

Într-un interviu acordat publicației The Guardian, ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a declarat că, deși Ucraina este acum capabilă să se apere cu succes împotriva atacurilor cu rachete ale Rusiei care vizează infrastructura cheie, inclusiv rețeaua energetică, au apărut dovezi că Kremlinul pregătește o nouă ofensivă amplă.

Comentariile lui Reznikov au fost un fel de ecou al unor remarci similare făcute săptămâna aceasta pentru The Economist – inclusiv de președintele ucrainean, Volodimir Zelenskiy, de șeful forțelor armate, generalul Valerii Zaluzhnyi, și de șeful forțelor terestre, generalul-colonel Oleksandr Syrskii.

Briefingurile par să facă parte dintr-un efort amplu și coordonat de a avertiza aliații occidentali „împotriva complăcerii și de a sublinia amenințarea continuă pe care Rusia o reprezintă pentru Ucraina”, notează sursa citată.

În timp ce Reznikov a sugerat că o nouă ofensivă ar putea avea loc până în februarie, ceilalți oficiali de rang înalt au indicat că ei cred că aceasta ar putea avea loc încă din ianuarie.