Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Senatul American va prezenta un…

Senatul American va prezenta un raport privind intervenția rusă în alegerile din 2016

Senatul american va publica în această săptămână un raport care va prezenta detalii privind amploarea campaniei de dezinformare ruse din timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale din SUA din 2016, transmite Reuters, citând the Washington Post.

Raportul, obținut de the Washington Post în varianta de draft, este primul care a studiat milioanele de postări furnizate de cele mai mari rețele de socializare, precum Twitter, Facebook și Google, Comisiei de Informații a Senatului.

Textul furnizează mai multe detalii privind eforturile cunoscute ale Agenţiei ruse de cercetare a internetului pentru a susține campania lui Donald Trump în 2016 şi pentru a semăna discordie între alegătorii americani prin postarea unor probleme controversate, cum ar fi violența armată și rasa, potrivit the Washington Post. Comisia nu a anunţat încă dacă susţine concluziile raportului, care a fost întocmit pentru Senat de cercetători asociaţi cu universitatea engleză Oxford, a precizat ziarul. Acesta va fi unul dintre cele două rapoarte pe care comisia le va face publice în această săptămână, a scris ziarul.

Rusia a negat că s-a amestecat în alegerile prezidenţiale din SUA, contrar concluziilor agenţiilor americane de informaţii.

Anterior, procurorul special american Robert Mueller a acuzat13 cetăţeni ruşi şi trei entităţi pentru o presupusă conspiraţie în vederea influenţării cursei prezidenţiale americane, recurgând la identităţi false pe internet pentru a transmite mesaje care incită la divizare şi călătorind prin SUA pentru a aduna informaţii şi a organiza întruniri politice