Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Șeful NATO: „Dacă Putin se…

Șeful NATO: „Dacă Putin se gândește să facă ceva similar unei țări NATO, așa cum a făcut cu Georgia, Moldova sau Ucraina, atunci toată NATO va fi implicată imediat”

Războiul din Ucraina este cel mai periculos moment pentru Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial, iar Rusiei nu trebuie lăsată să învingă, a declarat, joi, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Pentru a împiedica Moscova să reușească, NATO și țările sale membre ar putea fi nevoite să continue să sprijine Ucraina cu arme și alte asistențe pentru o lungă perioadă de timp, a spus el.

„Este în interesul nostru ca acest tip de politică agresivă să nu reușească”, a spus fostul premier al Norvegiei într-un discurs în țara sa natală.

„Ceea ce se întâmplă în Ucraina este teribil, dar ar fi mult mai rău dacă ar exista un război între Rusia și NATO”, a spus el.

Descriind ceea ce Moscova numește o „operație militară specială” ca un atac asupra ordinii mondiale actuale, Stoltenberg a spus că alianța trebuie să împiedice răspândirea războiului.

„Aceasta este cea mai periculoasă situație din Europa după cel de-al Doilea Război Mondial.”

„Dacă președintele (Vladimir) Putin se gândește să facă ceva similar unei țări NATO, așa cum a făcut cu Georgia, Moldova sau Ucraina, atunci toată NATO va fi implicată imediat”, a spus Stoltenberg.

Războiul a determinat Finlanda și Suedia nealiniate anterior să caute aderarea la NATO, cererea fiind ratificată până acum de 23 din cele 30 de state membre, inclusiv de Statele Unite.

„Acesta nu este doar un atac asupra Ucrainei, o națiune democratică independentă cu peste 40 de milioane de oameni, este și un atac la adresa valorilor noastre și a ordinii mondiale pe care o dorim”, a spus șeful NATO despre război.

Stoltenberg a vorbit pe insula Utoeya, unde un extremist de extremă dreaptă a ucis în 2011 69 de persoane într-o serie de împușcături care vizează membri ai aripii de tineret a Partidului Laburist, aflat la guvernare. În anii de după atac, mica insulă norvegiană a devenit un centru de predare a valorilor democratice.