Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Secretarul general al NATO: „Atacarea…

Secretarul general al NATO: „Atacarea civililor este o crimă de război și este total inacceptabilă. NATO trebuie să se asigure că războiul nu se extinde dincolo de Ucraina”

Foto: Reuters

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a declarat marți, 8 martie, că NATO are responsabilitatea să se asigure că războiul nu se extinde mai departe de granițele Ucrainei.

În cadrul unei conferințe de presă, secretarul general al NATO a menționat că există informații credibile conform cărora Rusia țintește civilii din Ucraina și a cerut Moscovei să pună capăt conflictului.

„Avem responsabilitatea de a ne asigura că situaţia nu escaladează şi nu se extinde dincolo de Ucraina. Ar fi şi mai periculos, distructiv şi mai mortal. Situaţia ar putea scăpa de sub control. Avem informații credibile despre civili care au fost atacați în timp ce încercau să plece. Atacarea civililor este o crimă de război și este total inacceptabilă. Avem nevoie de coridoare umanitare reale, care să fie respectate””, a spus Stoltenberg.

Ca răspuns la situaţia din Ucraina şi pentru „a se asigura că nu există loc de calcul greşit la Moscova”, NATO şi-a „întărit semnificativ” prezenţa pe Flancul Estic al Alianţei, a adăugat Stoltenberg.

„Avem 130 de avioane în alertă maximă. Peste 200 de nave din cel mai nordic punct până în Marea Mediterană şi 1000 de trupe suplimentare în regiune. NATO va proteja şi apăra fiecare centimetru de teritoriu aliat”, a precizat şeful Alianţei.

Până acum, NATO a refuzat să se implice direct în conflict, dincolo de sprijinirea rezistenţei Ucrainei, inclusiv prin refuzul de a impune o zonă de excludere a zborului.

Citiți și: Zelensky către Putin: „Sunt pregătit pentru dialog, dar nu suntem pregătiți pentru capitulare. În ceea ce privește intrarea în NATO, mi-am pierdut interesul după ce ne-am dat seama că NATO nu este pregătită să accepte Ucraina”

Războiul continuă în Ucraina și în a treisprezecea zi. Avioanele rusești au bombardat în cursul nopții orașe din estul și centrul Ucrainei. Blocul UE-SUA încearcă să izoleze economic Rusia. Marți, 8 martie, ora 17:00 GMT, (19:00, ora R. Moldova). preşedintele ucrainean, Volodimir Zelensky, urmează să susţină un discurs „istoric” în Camera Comunelor, camera inferioară a Parlamentul Regatului Unit.

Duminică, 27 februarie, Vladimir Putin a anunțat că își pune forțele nucleare în stare de alertă, iar într-o decizie fără precedent, Uniunea Europeană a decis să trimită arme Ucrainei. Pe de altă parte, Rusia a recunoscut, pentru prima dată de la debutul invaziei, că a înregistrat pierderi în Ucraina.

Cronologia evenimentelor din Ucraina – LIVE TEXT/ A 13-a zi de război în Ucraina