Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Secretarul de stat al SUA,…

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken: „Ucraina doar încearcă să supraviețuiască. Nimeni nu ar trebui să fie surprins dacă Rusia instigă la provocări și apoi încearcă să le folosească pentru a justifica intervenția militară”

Sursa foto: Ambasada SUA în R. Moldova

„Ucraina doar încearcă să supraviețuiască. Nimeni nu ar trebui să fie surprins dacă Rusia instigă la provocări sau incidente și apoi încearcă să le folosească pentru a justifica intervenția militară, sperând că, până își va da omenirea seama de șiretlic, va fi prea târziu”. Declarația aparține secretarului de stat al SUA, Antony Blinken, și vine în contextul tensiunilor dintre Rusia și Ucraina.

„Campania de destabilizare a Ucrainei a fost necruțătoare. Iar acum Rusia e gata să meargă și mai departe. Bilanțul uman al agresiunii reînnoite din partea Rusiei ar fi cu mult mai mare decât tot ce am văzut până în prezent. Rusia își justifică acțiunile susținând că Ucraina reprezintă cumva o amenințare la adresa securității sale. Aceasta întoarce realitatea pe dos.

Ale cui forțe armate le înconjoară pe ale cui? Care țară a revendicat prin forță teritoriul alteia? Care armată este de multe ori mai mare decât cealaltă? Ce țară are arme nucleare? Ucraina nu este agresorul aici; Ucraina doar încearcă să supraviețuiască. Nimeni nu ar trebui să fie surprins dacă Rusia instigă la provocări sau incidente și apoi încearcă să le folosească pentru a justifica intervenția militară, sperând că, până își va da omenirea seama de șiretlic, va fi prea târziu”, a declarat secretarul de stat al SUA.

Ucraina a avertizat că Rusia „aproape a finalizat” acumularea de forțe care ar putea fi folosite pentru o ofensivă împotriva țării, agravând temerile că Moscova ar putea lansa o invazie în orice moment. Potrivit celei mai recente evaluări ale ministerului ucrainean al Apărării, până acum, Rusia a desfășurat peste 127 de mii de militari în regiune, notează CNN.

Cel mai recent raport al autorităților ucrainene mai spune că în acest moment Rusia sprijină peste 35.000 de rebeli în estul Ucrainei și are aproximativ 3.000 de militari desfășurați în regiune. Între timp, Moscova neagă că ar avea desfășurate forțe în estul Ucrainei.

Viceministrul rus de externe Serghei Riabkov, negociatorul şef al Moscovei la discuţiile cu SUA pe probleme de securitate, a declarat miercuri, 19 ianuarie, că el nu crede că există riscul ca un război pe scară largă să înceapă în Europa sau în altă parte, dând asigurări că Moscova nu are planuri să atace, să lovească sau să invadeze Ucraina, în pofida concentrării importante de trupe în apropiere de frontiera ucraineană.