Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Ucraina avertizează că Rusia „aproape…

Ucraina avertizează că Rusia „aproape a finalizat” acumularea de forțe care ar putea fi folosite pentru o ofensivă împotriva țării. Peste 127 de mii de militari ruși, desfășurați în regiune

Sursa foto: Profimedia Images

Ucraina avertizează că Rusia „aproape a finalizat” acumularea de forțe care ar putea fi folosite pentru o ofensivă împotriva țării, agravând temerile că Moscova ar putea lansa o invazie în orice moment. Potrivit celei mai recente evaluări ale ministerului ucrainean al Apărării, până acum, Rusia a desfășurat peste 127 de mii de militari în regiune, notează CNN.

„Puterea totală a grupului Forțele Armate ale Federației Ruse pe direcția ucraineană este de peste 106.000 de militari. Împreună cu componenta de maritimă și aeriană, numărul total de personal este de peste 127.000 de militari”, a anunțat ministerul ucrainean al Apărării.

Evaluarea ministerului ucrainean al Apărării califică situația „dificilă” și menționează că Ucraina crede că Rusia „încearcă să divizeze și să slăbească Uniunea Europeană și NATO”.

Raportul vine după trei runde de discuții diplomatice între Rusia și Occident, menite să reducă criza, însă care s-au finalizat fără rezultate.

Cel mai recent raport al autorităților ucrainene mai spune că în acest moment Rusia sprijină peste 35.000 de rebeli în estul Ucrainei și are aproximativ 3.000 de militari desfășurați în regiune. Între timp, Moscova neagă că ar avea desfășurate forțe în estul Ucrainei.

Totodată, armata ucraineană susține că Rusia ar putea folosi arme cu rachete cu rază medie de acțiune pentru a „distruge obiecte vitale”, menționând că „grupuri tactice suplimentare de rachete operaționale-tactice „Iskander” au fost transferate la graniță.

La jumătatea lunii ianuarie, în apropierea Ucrainei existau 36 de lansatoare Iskander, potrivit evaluării. Rachetele Iskander sunt capabile să lovească ținte la 500-700 km distanță și ar putea viza inclusiv capitala Kiev, se arată în comunicat.

Noua linie de front

Documentul ucrainean avertizează că o potențială linie de front a apărut acum de-a lungul graniței sale de nord cu Belarus, un aliat cheie al Kremlinului.

„Teritoriul Belarusului ar trebui considerat ca un teatru de operațiuni cu drepturi depline pe care Rusia îl poate folosi pentru a extinde agresiunea împotriva Ucrainei”, se arată în documentul de informații militare ucrainene.

Mai mulți oficiali americani consideră că o invazie rusă a Ucrainei ar putea avea loc în orice moment în următoarea lună sau două: „Planurile militare ruse de a începe activitățile cu câteva săptămâni înainte de o invazie militară sunt ceva pe care urmărim îndeaproape și evaluarea noastră a fost că s-ar putea întâmpla oricând între mijlocul lunii ianuarie și jumătatea lunii februarie”, a explicat un al oficial înalt al Departamentului de Stat al SUA.