Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Secretarul Consiliului Național de Securitate…

Secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei explică dispariția ministrului Apărării al Rusiei, Serghei Shoigu: „Rezolvă întrebările”

Secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, Alexei Danilov, a vorbit joi despre „dezacordurile din anturajul președintelui rus Vladimir Putin”, dar și despre dispariția din spațiul public al ministrului Apărării al Rusiei, Serghei Shoigu.

Serghei Shoigu, ministrul rus al Apărării, a dispărut din spaţiul public la 11 martie curent. Acum două zile, jurnalişti de la publicaţiile ruse independente online Mediazona şi Aghentstvo au publicat o notă pe canalele de Telegram ale instituțiilor, afirmând că Shoigu nu a mai apărut în public de 13 zile.

Secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, Alexei Danilov, susține că dispariția lui Shoigu și a altor oficiali de securitate poate indica faptul că aceștia „rezolvă lucrurile și sarcinile” date de președintele rus Vladimir Putin.

Oficialul ucrainean mai spune că, acum, Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) transferă responsabilitatea „operațiunii speciale” asupra armatei, iar sarcinile propriu zise ale FSB-ul sunt repartizate către mai multe structuri ruse de stat.

„Nu este doar Shoigu acolo, care „rezolvă întrebările”. Mulți generali de acolo nu mai iau legătura cu superiorii, mulți generali au fost schimbați. Ei cred că cu forțe noi pot schimba ceva”, a spus secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, adăugând că acest lucru nu va ajuta.

Pe 23 martie, jurnaliştii de investigaţie ruşi au atras atenţia asupra dispariţiei ministrului rus al apărării Serghei Şoigu din spaţiul informaţional. El nu a mai apărut în public de 13 zile.

Oameni din anturajul lui Shoigu susținut că oficialul rus ar avea o boală de inimă.

Mihail Podolyak, consilier al șefului biroului lui Zelensky, a numit această dispariție a lui Shoigu „interesantă”, dar a remarcat că mai multe personalități politice cheie ale Rusiei au dispărut din spațiul informațional.  

Ultima apariţie publică a lui Serghei Shoigu a avut loc la 11 martie curent, când a avut o discuţie telefonică cu omologul turc Hulusi Akar.

Grupul de hackeri Anonymous anunţă că a spart serverele FSB şi dezvăluie o convorbire între Putin şi Şoigu: „Tango Down”