Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Scriitor ucrainean bătut și torturat…

Scriitor ucrainean bătut și torturat de soldații ruși, care i-au găsit în casă poze din perioada în care servea în marină, a murit la câteva zile după ce a fost eliberat

Evgheni Bal a murit pe 2 aprilie, cu șase zile zile înainte de a împlini 79 de ani, a anunțat Uniunea Scriitorilor din Ucraina. Potrivit postului public de la Kiev, seniorul suferise trei zile de bătăi și tortură din partea armatei ruse, care a intrat peste el pe 18 martie și i-a descoperit în casă poze și documente care atestau că este „fascist”.

„Căpitanul de rangul I, scriitorul şi jurnalistul Evgheni Bal a murit după trei zile de tortură din partea ruşilor. Pe 7 aprilie ar fi împlinit 79 de ani”, a precizat Pavlo Kuşci, purtătorul de cuvânt al Uniunii Scriitorilor. Armata rusă a intrat în apartamentul scriitorului pe 18 martie. În timpul perchezițiilor, soldații au găsit fotografii din perioada în care Bal a servit în Marina Ucraineană și alte „dovezi ale fascismului”. Timp de trei zile, bărbatul a fost abuzat cu brutalitate.

Pe 21 martie, răpitorii l-au eliberat pe Bal, motivând că „nu ne luptăm cu veteranii marinei URSS”.
„Evgheni a confirmat că a fost bătut crunt în acele trei zile şi că a suferit răni grave, dar a dat asigurări că se va recupera, cu siguranţă”, a precizat Kuşci conținutul ultimului dialog cu scriitorul.

Bal nu s-a mai recuperat, însă, și a murit pe 2 aprilie.

În calitate de ofiţer de marină, el a servit pe submarine în Flota de Nord şi în Flota Pacificului timp de peste 30 de ani. Din 2014, bărbatul a fost activ în activităţi patriotice şi de voluntariat în regiunea Azov.

Printre altele, jurnalistul și scriitorul Evgheni Bal este autorul romanelor „Meridianul navigatorului Barka” și „Cronicile câinelui lui Philemon”.