Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Rusia îl declară „agent străin”…

Rusia îl declară „agent străin” pe primul său ministru de externe, Andrei Kozîrev

În timpul unei vizite în Turcia în 1992, președintele rus Boris Elțîn se consultă cu ministrul său de externe, Andrei Kozîrev. În dreapta este Mircea Snegur, președintele R. Moldova. Sursa: Alexander Sentsov/Getty Images

Ministerul rus al Justiției l-a adăugat vineri, 11 aprilie, pe fostul ministru rus de externe Andrei Kozîrev, care locuiește în prezent în SUA, pe lista sa de „agenți străini”, relatează EFE și The Moscow Times, conform Agerpres și G4Media.

Numele lui Andrei Kozîrev apare în registrul cu „agenți străini” de pe site-ul oficial al Ministerului rus al Justiției.

Conform The Moscow Times, fostul ministru de externe este acuzat de răspândirea de „fake news” despre politica actualului regim de la Kremlin și de „informații false” care discreditează armata rusă.

Autoritățile ruse îi impută de asemenea lui Kozîrev că s-a pronunțat în public împotriva invaziei Rusiei în Ucraina și colaborarea cu platforme străine, think-tank-uri care critică politica revanșardă a Moscovei și războiul dus de aceasta în Ucraina.

După începerea invaziei ruse pe scară largă în Ucraina în 2022, Andrei Kozîrev, care din 2012 trăiește în SUA, a condamnat virulent acțiunile Moscovei, într-un interviu pentru postul NBC News, numindu-l pe Vladimir Putin drept „un nebun, rupt de realitate”, conform The Moscow Times.

Kozîrev a preluat în 1990 conducerea Ministerului de Externe al Republicii Sovietice Federative Socialiste și a rămas la conducerea ministerului după dizolvarea URSS în 1991 și până în 1996.

Deși inițial a fost membru al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice, după dezintegrarea acestuia s-a alăturat partidului liberal de dreapta „Alegerea Democratică a Rusiei”, care și-a încetat existența în 2001.

În 1998 s-a alăturat consiliului de administrație al corporației americane ICN Pharmaceuticals, iar doi ani mai târziu a fost ales vicepreședinte al acestei companii.

Într-un articol publicat în The New York Times în 2015, el prezicea eșecul sistemului „autoritar, antioccidental și corupt” al președintelui rus Vladimir Putin și le cerea liderilor occidentali să lupte împotriva politicilor lui Putin.

Legea privind agenții străini, adoptată inițial în 2012, a fost înăsprită în ultimii 12 ani, impunând înregistrarea acestui statut, menționarea respectivului statut în toate publicațiile, interdicția de a participa la alegeri și la achiziții publice, precum și interdicția de a primi ajutor de stat sau chiar de a semna contracte cu forțele armate.

Săptămâna aceasta, Duma rusă a adoptat mai multe proiecte de lege destinate să sporească controlul asupra activităților agenților străini, cărora li se interzice să predea în instituții de învățământ și să primească orice ajutor de stat. De asemenea, noua legislație majorează pedepsele cu închisoarea pentru activitățile acestora împotriva statului rus.

Conform situației din luna aprilie, registrul Ministerului Justiției conținea 974 de persoane fizice şi juridice recunoscute ca „agenți străini”.