Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Rusia a mobilizat toate submarinele…

Rusia a mobilizat toate submarinele ruse din Marea Neagră cu ocazia unui amplu exercițiu efectuat de NATO

Unul dintre cele mai mari și mai complexe exerciții NATO se desfășoară în Marea Neagră, cu participarea militarilor din opt state, sub conducerea Forţelor Navale Române. Cu această ocazie, Rușia a mobilizat toate submarinele din marea Neagră.

Cele șase submarine ale Flotei ruse a Mării Negre sunt în alertă pe mare, a declarat comandantul său, viceamiralul Igor Osipov la Sevastopol, la un eveniment dedicat Zilei submarinului, anunță Ria Novosti.

Acest lucru l-a confirmat și ofițerul superior al brigăzii de submarine, căpitanul de rangul întâi Anatoly Varochkin. Acesta a menționat că este o situație fără precedent și că toate submarinele efectuează misiuni în larg.

Conform Digi.24, mobilizarea forţelor navale ruseşti are loc în condiţiile în care în largul coastelor româneşti au loc, în perioada 19-29 martie, ample jocuri de război navale în cadrul exerciţiull NATO „Sea Shield 21”, care se desfăşoară sub conducerea Forţelor Navale Române.

18 nave militare şi 10 avioane de luptă ale NATO participă la manevrele militare din Marea Neagră

La exerciţiul NATO participă peste 2.400 de militari din opt state, 18 nave de luptă şi 10 avioane militare, anunță Digi.24.

Forţele NATO participante sunt din Bulgaria, Grecia, Olanda, Polonia, România, Spania, Statele Unite ale Americii şi Turcia. Exerciţiul cuprinde toate etapele unei operaţii militare navale NATO de răspuns la o criză geopolitică în regiune.

Un crucişător, un distrugător, fregate, corvete, dragoare şi vânătoare de mine, nave purtătoare de rachete, o navă de patrulare şi remorchere maritime îşi vor uni eforturile, pentru a desfăşura secvenţele planificate pe mare.

De asemenea, lupta antiaeriană va fi asigurată de aparatele F-16, MiG 21 Lancer şi elicopterele Puma româneşti, împreună cu avioane de vânătoare Eurofighter Typhoon din Spania şi aeronave de cercetare aeriană din SUA şi Turcia.

Conform scenariului exerciţiului, în zona litoralului, trei detaşamente mobile de lansare rachete ale Forţelor Navale Române şi o baterie de rachete de coastă a Forţelor Navale Poloneze vor acţiona de la Capu Midia, pentru respingerea forţelor inamice.

Marinarii militari polonezi participă, pentru prima dată, la exerciţiul „Sea Shield 21” cu un sistem mobil de rachete sol-navă „Kongsberg”.

„După anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea de către Federaţia Rusă, în anul 2014, Forţele Navale Române au propus aliaţilor NATO introducerea acestui exerciţiu de nivel tactic pe agenda programelor de instruire colectivă, pentru dezvoltarea interoperabilităţii forţelor, în toate mediile de luptă (maritim, submarin, terestru şi aerian)”, se arată în comunicatul Forţelor Navale Române.

„Sea Shield 21” este cel mai mare şi mai complex exerciţiu multinaţional NATO organizat de Forţele Navale Române, în anul 2021, în zona Mării Negre, conform Forţelor Navale Române.