Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Regiunea ucraineană Rivne construiește fortificații…

Regiunea ucraineană Rivne construiește fortificații la granița cu Belarus, țară care susține Rusia în războiul împotriva Ucrainei

Regiunea ucraineană Rivne construiește fortificații la granița cu Belarus. Șeful administrației militare a regiunii, Vitali Kovali, a publicat pe rețelele de socializare mai multe imagini în care arată cum decurg lucrările de întărire a graniței cu țara condusă de Alexandr Lukașenko, de pe teritoriul căreia, în februarie 2022, trupele ruse au invadat regiunile din nordul Ucrainei.

Kovali a declarat că locuitorii regiunii, din localitățile de la granița cu Belarus, ajută militarii la săpatul tranșeelor și la construcția fortificațiilor.

„Continuăm să ne pregătim pentru apărarea localităților din regiunea Rivne. Construim în mod activ structuri de inginerie și fortificații în nord. Locuitorii din raioanele Varașkov și Sarnenski ajută la săparea tranșeelor pentru militari. Doar într-o singură zi au venit peste 150 de voluntari”, a scris Vitali Kovali pe Telegram.

Anterior, armata ucraineană a declarat că nordul regiunii Kiev, care se învecinează cu Belarus, a fost minat.

La mijlocul lunii octombrie, Alexandr Lukașenko a anunțat crearea unei grupări militare comune ruso-belaruse pe teritoriul țării sale. Altfel, Rusia a început să transfere pe teritoriul Republicii Belarus tehnică și militari. Pe 6 ianuarie 2023, Lukașenko a vizitat o bază militară unde sunt staționate trupele ruse. În acea zi, în Belarus a ajuns un tren încărcat cu echipamente militare din Rusia.

Autoritățile ucrainene au declarat în repetate rânduri că este în creștere amenințarea unei ofensive repetate a armatei ruse de pe teritoriul Belarusului. Potrivit Kievului, rușii pot lansa atacul într-o altă direcție. Alexei Gromov, șef adjunct al Direcției Operaționale Principale a Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, declara în octombrie 2022, că direcția ofensivei ruse poate fi schimbată la vest de granița dintre Belarus și Ucraina, pentru a tăia principalele artere logistice de aprovizionare cu arme și echipamente militare către Ucraina din țările partenere.

Pe 11 noiembrie 2022, șeful adjunct al biroului președintelui Ucrainei, Kiril Timoșenko, a anunțat că Ucraina construiește un gard din beton armat cu sârmă ghimpată pentru a-și fortifica granița cu Belarus. Zidul este construit în regiunile ucrainene Rivne și Jitomir. Atunci, Kiril Timoșenko a adăugat că polițiștii de frontieră au „toate echipamentele necesare pentru a vedea inamicul de la distanță”.

La începutul lunii februarie 2022, Moscova și Minskul au organizat, pe teritoriul Belarusului, exerciții militare comune în apropierea granițelor cu Ucraina. Exercițiile s-au încheiat pe 20 februarie.

Pe 21 februarie, președintele rus, Vladimir Putin, a semnat decretele privind recunoașterea independenței autoproclamatelor republici separatiste Donețk și Lugansk. Peste trei zile, în primele ore ale zilei de 24 februarie 2022, Putin a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale” de „demilitarizare și denazificare” a Ucrainei.

Trupele ruse au înaintat spre Kiev în lunile februarie-martie a anului 2022 de pe teritoriul Republicii Belarus, când a început războiul pornit de Kremlin împotriva Ucrainei. Armata rusă a ocupat în câteva zile mai multe orașe din regiunea Kiev, încercând să ocupe și capitala Ucrainei. Atunci, propagandiștii de la Moscova spuneau despre cum trupele ruse „în trei zile vor ocupa Kievul”.