Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Un convoi de tehnică militară…

Un convoi de tehnică militară din Rusia a sosit în Belarus. Lukașenko a vizitat o bază militară unde sunt staționate trupele ruse

Un tren încărcat cu echipamente militare din Rusia a sosit vineri, 6 ianuarie 2023, în Belarus, a anunțat Ministerul Apărării de la Minsk. Tot vineri, liderul de la Minsk, Aleksandr Lukaşenko, a vizitat o bază militară unde sunt staționate trupele ruse. În timpul vizitei, Lukaşenko şi un reprezentant al armatei ruse au discutat despre exercițiile militare comune ale celor două țări.

În contextul acestei vizite, Republica Belarus a oferit armatei ruse „un lot mare de truse individuale de prim ajutor”, a anunțat secretarul de stat al Consiliului de Securitate al Republicii Belarus, Aleksandr Volfovici.

Belarus, aliat apropiat al Moscovei, a declarat joi că va primi mai multe arme şi echipamente din Rusia, în contextul în care cele două țări își intensifică cooperarea militară.

Autoritățile ucrainene au declarat în repetate rânduri că este în creștere amenințarea unei ofensive repetate a armatei ruse de pe teritoriul Belarusului. Potrivit Kievului, rușii pot lansa atacul într-o altă direcție. Alexei Gromov, șef adjunct al Direcției Operaționale Principale a Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, declara în octombrie 2022, că direcția ofensivei ruse poate fi schimbată la vest de granița dintre Belarus și Ucraina, pentru a tăia principalele artere logistice de aprovizionare cu arme și echipamente militare către Ucraina din țările partenere.

La începutul lunii februarie 2022, Moscova și Minskul au organizat, pe teritoriul Belarusului, exerciții militare comune în apropierea granițelor cu Ucraina. Exercițiile s-au încheiat pe 20 februarie.

Pe 21 februarie, președintele rus, Vladimir Putin, a semnat decretele privind recunoașterea independenței autoproclamatelor republici separatiste Donețk și Lugansk. Peste trei zile, în primele ore ale zilei de 24 februarie 2022, Putin a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale” de „demilitarizare și denazificare” a Ucrainei.

Trupele ruse au înaintat spre Kiev în lunile februarie-martie a anului 2022 de pe teritoriul Republicii Belarus, când a început războiul pornit de Kremlin împotriva Ucrainei. Armata rusă a ocupat în câteva zile mai multe orașe din regiunea Kiev, încercând să ocupe și capitala Ucrainei. Atunci, propagandiștii de la Moscova spuneau despre cum trupele ruse „în trei zile vor ocupa Kievul”.

În luna mai 2022, asociația foștilor ofițeri de securitate „ByPol” a publicat o investigație potrivit căreia, în cele peste trei luni de război, de pe teritoriul Republicii Belarus au fost lansate 633 de rachete asupra Ucrainei, potrivit DW. Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a confirmat atunci atacurile cu rachete lansate din Belarus.

În luna aprilie 2022, în mediul online au fost publicate în jur de trei ore de înregistrări a unei camere online de supraveghere a serviciului de curierat din orașul Mozyr, Belarus, în care se observă cum soldații ruși expediază obiecte furate de la ucraineni, potrivit Unian.

Înregistrarea arată că soldații ruși trimit obiecte furate: televizoare, 4 cutii cu aparate de aer condiționat AKAI, un scuter electric, alcool cu ​​etichete de preț, plăci video, hote, baterii auto și multe alte lucruri.

VIDEO/ O cameră de supraveghere i-a înregistrat pe câțiva jefuitori ruși care expediau „cadouri ucrainene” din Belarus în Rusia