Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Reacția Ministerului rus de Externe…

Reacția Ministerului rus de Externe după ce președinta Maia Sandu a oferit detalii despre planurile Rusiei de destabilizare a R. Moldova

Foto: TASS

Reprezentanții Ministerului rus de Externe au respins marți, 14 februarie, declarațiile președintei Maia Sandu privind punerea în aplicare a planului care prevede destabilizarea R. Moldova. Astfel, autoritățile de la Moscova susțin că afirmațiile șefei statului sunt „total nefondate și neîntemeiate” și spun că „Rusia nu reprezintă o amenințare la adresa securității R. Moldova”.

„(…) Respingem ferm insinuările despre dorința Rusiei de a „destabiliza” situația din Republica Moldova. Spre deosebire de țările occidentale și Ucraina, noi nu ne amestecăm în afacerile interne ale Moldovei și ale altor țări ale lumii.

Facem apel la autoritățile moldovenești să arate, în sfârșit, înțelepciune statală, să nu cedeze provocărilor din exterior și să fie ghidate în acțiunile lor de interesele cetățenilor, prin înțelegerea acelor mari avantaje care pot aduce Moldovei relații de prietenie stabile cu Rusia (…)”, potrivit unui comunicat al instituției.

Luni, 13 februarie, președinta R. Moldova, Maia Sandu, a vorbit în cadrul unui briefing despre planurile Federației Ruse de destabilizare a R. Moldova și cum acționează instituțiile statului în vederea asigurării securității țării. Șefa statului a spus că au fost recepționate documente de la partenerii noștri ucraineni, care presupun organizarea mai multor activități subversive.

„Prin acțiuni violente, mascate sub proteste ale așa-numitei opoziții, ar urma să se forțeze schimbarea puterii de la Chișinău. Documentele recepționate de la partenerii noștri ucraineni demonstrează o bună documentare a locațiilor și aspectelor logistice pentru organizarea acestor activități subversive. De asemenea, planul presupune folosirea persoanelor din afara țării pentru acțiunile cu caracter violent”, a declarat șefa statului.

Președinta Maia Sandu a dat asigurări că instituțiile statului lucrează la prevenirea acestor provocări și că situația este ținută sub control. Totodată, a solicitat tuturor instituțiilor statului să dea dovadă de vigilență maximă. 

„Parlamentul R. Moldova trebuie să adopte, în cel mai scurt timp, proiectele de lege care vor oferi SIS și procuraturii instrumentele necesare pentru a combate mai eficient riscurile la adresa securității țării. Toți cei care participă la aceste acțiuni îndreptate împotriva statului R. Moldova – elemente externe, membri ai partidelor politice și grupărilor criminale, precum și toți cei care îi protejează pe aceștia, trebuie să fie trași la răspundere”, a subliniat președinta Maia Sandu.

Volodimir Zelenski a afirmat joi, 9 februarie, în cadrul unei reuniuni a Consiliului European că Ucraina a interceptat planul Federației Ruse de destabilizare a R. Moldova. Potrivit președintelui ucrainean, acesta prevedea preluarea controlului asupra statului. Declarațiile au fost confirmate de Serviciul de Informații și Securitate (SIS) de la Chișinău, care a comunicat că „au fost identificate activități subversive cu scopul subminării statului R. Moldova, de destabilizare și de încălcare a ordinii publice”.

Reprezentanții SIS au emis un comunicat de presă în care au confirmat recepționarea informațiilor de la partenerii ucraineni, dar au menționat că nu pot oferi mai multe detalii, „deoarece există riscul de periclitare a diverselor activități operaționale aflate în desfășurare”.