Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Raportul ONU: „La fiecare 10…

Raportul ONU: „La fiecare 10 minute se naște câte un copil fără naționalitate”

La fiecare 10 minute se naşte undeva în lume un copil apatrid, fără naţionalitate, arată raportul publicat de Organizația Națiunilor Unite (ONU). Problema a fost accentuată de conflictul din Siria care a provocat cea mai gravă criză migratorie din Europa ultimilor șapte decenii, relatează rfi.ro.

„Poblema apatrizilor va fi una tot mai mare. În ţările în care trăiesc cele mai numeroase 20 de populaţii apatride – Birmania, Coasta de fildeş şi Thalianda – se nasc anual cel puţin 70 de mii de copii apatrizi”, susține Antonio Guterres, înaltul comisar ONU pentru refugiaţi.

Potrivit lui Guterres, un apatrid va fi bântuit toată viaţa sa de problemele din copilărie, lucru ce-l va face să fie frustrat, discriminat şi disperat.

Din cauza discriminării legate de gen înscrisă în legea siriană referitoare la naţionalitate, copii sirieni nu pot căpăta naţionalitatea decât de la tatăl lor. Ori, conflictul sirian a lăsat aproape un sfert din cuplurile de refugiaţi sirieni fără tată în măsură să ateste naţionalitatea.

Certificatul de naştere este însă singurul mod de a demonstra cetăţenia unui copil. Cu alte cuvinte, cum o notează şi ONU, înregistrarea la naştere are o importanţă vitală pentru copii refugiaţilor sirieni care se nasc în ţări de azil . Numai aşa s-ar putea preveni statutul de apatrid în rândul acestor copii şi le-ar permite să se întoarcăîn Siria când condiţiile vor fi mai propice.

Precizăm că ONU a lansat încă de acum un an o vastă campanie ce urmăreşte eliminarea statutului de apatrid la orizontul anului 2024. Un obiectiv aparent greu de atins, cel puţin în cazul micuţilor sirieni.