Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Putin spune că l-a ajutat…

Putin spune că l-a ajutat pe Navalny să părăsească Rusia pentru a fi tratat în Germania

Președintele rus Vladimir Putin a declarat joi că a intervenit personal pentru a se asigura că principalul critic de la Kremlin, Alexei Navalny, va primi tratament medical în Germania, după ce aliații politicianului au declarat că acesta a fost otrăvit, relatează Reuters.

Navalny, în vârstă de 44 de ani, i s-a făcut răuîn timpul unui zbor în Siberia pe 20 august și a fost transportat cu avionul la Berlin pentru tratament. Probele de sânge prelevate de la el au confirmat prezența unui agent nervos Novichok, a declarat Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice.

Aflându-se la tratament într-o clinică în Germania, Navalny l-a acuzat pe Putin că se află în spatele otrăvirii sale, o acuzație pe care Kremlinul a respins-o ca fiind falsă și jignitoare.

Vorbind în videoconferinţă în cadrul forumului Valdai de discuţii politice desfăşurat la Moscova, Putin a declarat că a cerut procuraturii generale a Rusiei să autorizeze plecarea lui Navalny din țara după un apel din partea soției politicianului de opoziție, relatează Reuters.

„Au existat restricții de călătorie împotriva sa legate de o anchetă judiciară și un dosar penal (împotriva lui Navalny). Dar am cerut totuși procuraturii generale să permită acest lucru și el a plecat”, a spus Putin.

Putin a spus că dacă cineva din Rusia ar fi vrut să-l otrăvească pe Navalny, Moscova nu i-ar fi permis să fie dus la Berlin pentru tratament.

Putin și alți oficiali nu se referă niciodată la Navalny pe nume. Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitry Peskov, s-a referit recent la Navalny drept „pacientul din Berlin”.

Uniunea Europeană și Marea Britanie au impus săptămâna trecută sancțiuni oficialilor ruși apropiați de Putin ca pedeapsă pentru otrăvirea lui Navalny.

Kremlinul a condamnat aceste sancțiuni ca un pas neprietenos și neîntemeiat împotriva Moscovei și s-a angajat să riposteze.

Navalny a fost externat din spital luna trecută și se recuperează în Germania.

Sursa: Reuters