Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Putin și Zelenski se întâlnesc…

Putin și Zelenski se întâlnesc pentru prima dată astăzi la Paris

Vladimir Putin şi Volodimir Zelenski urmează să se întâlnească astăzi, 9 decembrie, la Paris pentru o rundă de convorbiri demult aşteptată pe marginea rezolvării conflictului din Donbas. Convorbirile dintre cei doi lideri vor fi mediate de președintele francez, Emmanuel Macron și cancelara germană, Angela Merkel și vor avea loc în așa-numitul format Normandia, scrie The Guardian.

Numele acestui tip de reuniune vine de la faptul că s-a ţinut pentru prima dată în Normandia în 2014, cu ocazia ceremoniilor aniversare legate de debarcarea aliaţilor în iunie 1944.

Discuțiile au loc și într-un context ceva mai complicat, având în vedere tensiunile dintre aliații Kievului din NATO, inclusiv pozițiile exprimate de Emmanuel Macron care spunea că Rusia nu este principalul inamic al NATO, alianță despre care susținea că este în „moarte cerebrală”, scrie hotnews.ro.

Zelenski, care a câștigat alegerile prezidențiale din aprilie cu un scor zdrobitor, le-a promis ucrainenilor că nu va ceda în fața lui Putin, dar a spus că singura cale pentru a pune capăt conflictului militar sunt negocierile cu Moscova.

Trei partide de opoziție, inclusiv cel condus de fostul președinte Petro Poroshenko, au chemat la proteste în capitala Ucrainei, iar activiștii care ocupau Maidanul în 2014 i-au cerut lui Zelenski să nu „sacrifice interesele țării cu pistolul la tâmplă”.

Discuțiile se vor axa pe Acordul de la Minsk, care prevede un plan de pace în 13 pași, negociat încă din 2015. Potrivit acestuia, granița cu Rusia ar urma să fie redată controlului Ucrainei, iar în zona separatistă ar urma să fie organizate alegeri libere, în timp ce trupele rusești din sud-estul Ucrainei ar urma să se retragă.

Ieri, 8 decembrie, aproximativ 5.000 de ucraineni au manifestat în stradă făcând un apel la preşedintele Volodimir Zelenski să nu cedeze presiunii Moscovei, cu o zi înainte de prima întâlnire a acestuia cu Vladimir Putin, potrivit Agerpres.

Totodată, strângerea de mână între Putin şi Merkel urmează de asemenea să fie scrutată, în plină criză diplomatică între cele două ţări. Germania a expulzat doi diplomaţi ruşi după asasinarea unui georgian în centrul Berlinului în august, un asasinat comandat, potrivit justiţiei germane, de o „entitate de stat rusă” sau din Cecenia.

Războiul între Kiev şi separatiştii proruşi s-a soldat cu peste 13.000 de morţi în Donbas, estul Ucrainei, din 2014.

Confruntările armate au scăzut în intensitate după acordurile de la Minsk, în 2015. Însă 80.000 de oameni continuă să se înfrunte de o parte şi de alta a liniei frontului, cu o lungime de 500 e kilometri. Iar în fiecare lună sunt ucişi oameni în ciocniri sau de mine antipersonal.

Occidentul şi Ucraina acuză Moscova de finanţarea şi înarmarea rebelilor, ceea ce Rusia dezminte, afirmând că joacă un rol politico-umanitar în protejarea populaţiei locale rusofone.

FOTO: dw.com