Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Purtătoarea de cuvânt a Ministerului…

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe susține că Moscova califică sancțiunile SUA drept „imixtiune în treburile interne ale Chișinăului”

Moscova consideră sancțiunile aplicate de SUA față de unii oligarhi moldoveni, dar și cetățeni ruși, drept o „imixtiune” în treburile interne ale Chișinăului, iar lupta cu corupția ar fi doar un pretext al Washingtonului, a declarat miercuri, 2 noiembrie, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.

„Recentele sancțiuni ale SUA, impuse sub pretexte inventate, sunt o imixtiune brutală în treburile interne ale Republicii Moldova și o încercare de a exercita influență negativă asupra relațiilor bilaterale moldo-ruse”, a declarat miercuri, 2 noiembrie, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, citată de presa rusă.

De asemenea, Zaharova susține că scopul SUA ar fi de fapt scopul de distragerea atenției de la situația politică internă și cea economică din Moldova.

„Scopurile SUA nu sunt grija față de democrație, libertate și lupta contra corupției. În realitate, este vorba de distragerea atenției de la situația politică internă și cea economică din Moldova. Încă un motiv este reglarea de conturilor cu oponenții politici interni și reaprinderea dispozițiilor anti-rusești în societatea moldovenească”, a spus Zaharova.

Departamentul Trezoreriei Statelor Unite ale Americii a impus miercuri, 26 octombrie, sancțiuni împotriva 21 de persoane și entități implicate în acte de corupție, care „au adus prejudicii grave R. Moldova și cetățenilor ei”. Pe lângă fostul lider al PDM Vladimir Plahotniuc și deputatul fugar Ilan Șor, ambii dați în căutare internațională, a fost inclus Partidul Politic „Șor”, soția lui Șor și Igor Ceaika, om de afaceri din Rusia și un apropiat de-ai lui Igor Dodon, fostul președinte al R. Moldova.

În raportul publicat de Departamentul Trezoreriei SUA sunt menționați socialistul Igor Dodon și primarul capitalei, Ion Ceban, liderul Mișcării Alternative Naționale (MAN).

Potrivit autorităților americane, Rusia a încercat să submineze democrația din întreaga lume prin intermediul unor operațiuni de influență atât deschise, cât și ascunse. Astfel, înainte de alegerile parlamentare din 2021 din R. Moldova, Igor Ceaika, împreună cu secretarul de presă al Kremlinului, Dmitri Peskov, a elaborat „planuri detaliate pentru a o submina pe Maia Sandu și a readuce R. Moldova în sfera de influență a Rusiei”. Ceaika este fiul lui Iurii Ceaika, membru al Consiliului de Securitate al Rusiei. Primul s-a folosit de legăturile și influența tatălui său pentru a-și acumula și „securiza” afacerile.

Pe lista sancțiunilor figurează și Iurii Gudilin, Olga Grak și Leonid Gonin, cetățeni ruși, care, potrivit Departamentului Trezoreriei SUA, au activat în calitate de consilieri politici ai fostului președinte al R. Moldova Igor Dodon în timpul alegerilor prezidențiale din 2020 din R. Moldova.