Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Proteste de amploare în Polonia

Proteste de amploare în Polonia

Mii de oameni au protestat în Polonia, împotriva noului Guvern conservator, pe care-l acuză că amenință democrația țării. Demonstrațiile survin în contextul crizei provocate de încercările actualului Executiv, dar și ale liberalilor care au condus fostul Cabinet de Miniştri, de a prelua controlul asupra Curții Constituționale.

Tensiunile au izbucnit înaintea alegerilor legislative desfășurate în octombrie, când Guvernul era condus de liberali. Parlamentul de atunci a adoptat un amendament pentru numirea a cinci noi judecători, deși mandatele celor pe care aceștia urmau să-i înlocuiască nu expiraseră, liberalii dorind astfel să-și asigure cel puțin controlul asupra Înaltei Curți în perspectiva pierderii scrutinului. Președintele ţării, Andrzej Duda, a respins atunci numirea respectivilor magistraţi, iar noua componenţă a legislativului a adoptat un alt amendament pentru reluarea procesului de alegere a judecătorilor Curții Constituţionale. Prin urmare, noii magistraţi numiți recent sunt cei agreați de conservatorii care astfel dețin toate pârghiile puterii.

Dincolo de situația Curții Constituționale, tensiunile de pe scena politică poloneză mai au o miză, în condițiile în care noul Guvern conservator manifestă o orientare eurosceptică și dorește să promoveze măsuri precum sporirea controlului statului asupra economiei și creșterea impozitelor percepute de la companiile străine.

Foto: Artur Zyrkowski