Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Procurorul-șef al Georgiei a demisionat…

Procurorul-șef al Georgiei a demisionat după protestele generate de decizia instanței pe un caz de mare rezonanță

Instanța i-a achitat parțial pe acuzații de uciderea a doi adolescenți, provocând un val de proteste

Procurorul-șef al Georgiei Irakli Shotadze a demisionat după protestele cauzate de decizia curții într-un caz de mare rezonanță, legat de uciderea a doi elevi pe 1 decembrie a anului trecut. Cererea de demisie a lui Shotadze a fost publicată pe situl Procuraturii Generale.

În declarația sa Shotadze repetat a exprimat condoleanțe familiilor celor doi adolescenți uciși și a menționat că „a făcut totul pentru ca infractorii să fie pedepsiți”.

Acțiunea spontană de protest cu cererea de demisie a lui Shotadze a început în fața Procuraturii Generale imediat după pronunțarea hotărârii instanței de judecată în cazul omorului a doi minori de 16 ani, Levani Dadunashvili și David Saralidze, care s-a produs în centrul orașului Tbilisi. Curtea i-a achitat parțial pe doi minori, inculpați în acest dosar.

Unul dintre inculpați a fost declarat vinovat de uciderea lui Dadunashvili, dar achitat în cazul omorului lui Saralidze. În ceea ce privește al doilea inculpat pentru uciderea lui Saralidze, acuzația a fost recalificată din ucidere intenționată în încercare de asasinat. Astfel, judecătorul a considerat că niciunul dintre inculpați nu este vinovat de uciderea lui Saralidze, iar adevăratul criminalul nu a fost găsit.

Decizia instanței a provocat un val de nemulțămire. Tatăl unuia dintre cei uciși, Zaza Saralidze, a îndemnat populația Georgiei să-l sprijine și să iasă în stradă, cerând demisia procurorului șef.

Anterior Saralidze a declarat în repetate rânduri, că poliția nu a reținut toate persoanele vinovate. Pe parcursul a câtorva luni Saralidze a acuzat procuratura că aceasta împiedică desfășurarea obiectivă a anchetei și acoperă fiul fostului angajat al instituției, care este implicat în uciderea fiului său.

„Cuvintele mele au fost confirmate de instanța de judecată, care i-a achitat pe cei reținuți în dosarul fiului meu. Instanța de judecată prin această decizie a demonstrat procuraturii, că ucigașii adevărați sunt în libertate”, a declarat Saralidze după proces.

La protest s-au alăturat politicieni din opoziție și oameni de rând. Ei au acuzat procuratura de gestionarea necompetentă a anchetei și de tăinuirea adevăraților criminali.

Irakli Shotadze a ocupat funcția de procuror general din anul 2015.

Sursa: Jam News