Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Procurorul general al Marii Britanii:…

Procurorul general al Marii Britanii: „Îi vom trimite în închisoare pe criminalii de război ruși”

Procurorul general al Marii Britanii, Suella Braverman, a declarat că a semnat o declaraţie comună cu procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova, pentru a reafirma sprijinul guvernului britanic în „tragerea la răspundere a Rusiei pentru crimele pe care le comite pe teritoriul Ucrainei”, relatează DPA.

Ea a subliniat nevoia urgentă de a aduna acum dovezi privind crimele de război ale Rusiei. „Crimele comise de Rusia ar putea fi judecate în instanţe de la Kiev, Haga sau chiar din Marea Britanie. Însă indiferent unde se va întâmpla asta, este esenţial să se adune dovezi acum. Dovezile sunt acolo, lumea poate vedea că sunt tot mai multe. Sarcina noastră este să le adunăm, să le păstrăm şi să le folosim când va veni momentul”, a scris procurorul general al Marii Britanii.

„Avem un mesaj clar pentru liderii ruşi şi pentru soldaţii ruşi aflaţi în Ucraina: acţiunile voastre vor avea consecinţe, iar Marea Britanie va sprijini ferm Ucraina în procesul de justiţie„, a adăugat ea.

„Vom apăra mereu dreptul poporului ucrainean de a-şi alege singur viitorul. Ei au ales libertatea şi justiţia. Iar criminalii de război ai Rusiei au ales să fie după gratii”, a mai scris Suella Braverman.

A optsprezecea zi de război în Ucraina a început cu informația că în Lvov, oraș aflat la granița Ucrainei cu Polonia, au fost auzite împușcături, pentru prima dată de la începutul luptelor. În noaptea dinspre 12 spre 13 martie, rușii au continuat să bombardeze mai multe orașe ucrainene.

Între timp, cea mai mare parte a forțelor terestre rusești se află în prezent la aproximativ 25 de kilometri de centrul capitalei ucrainene, a anunțat sâmbătă Ministerul britanic al Apărării, aceasta fiind cea mai recentă evaluare a serviciilor de informații.