Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Procuratura Generală a Ucrainei a…

Procuratura Generală a Ucrainei a explicat de ce nu a deschis încă proceduri penale împotriva lui Putin

Procurora generală a Ucrainei, Irina Venediktova, a explicat de ce încă nu au fost inițiate proceduri penale împotriva președintelui rus Vladimir Putin. Șefa Procuraturii Generale (PG) a Ucrainei susține că potrivit dreptului internațional, în timp ce Putin este președintele Federației Ruse, acesta are imunitate funcțională și nu pot fi deschise dosare penale pe numele său.

Declarațiile au fost făcute de procurora generală a Ucrainei, Irina Venediktova, în cadrul unui briefing de presă susținut luni, 28 martie.

Potrivit acesteia, Ucraina lucrează în conformitate cu legea internațională și convenția internațională, conform căreia, există anumite persoane care au imunitate funcțională.

„Cel mai mare criminal de război al secolului XXI este Vladimir Putin. Dar am deschis noi proceduri penale împotriva lui? Nu. Pentru că potrivit dreptului internațional, în timp ce Putin este președintele Federației Ruse, acesta are imunitate funcțională”, a declarat procurora generală.

Pe 24 februarie 2022 Federația Rusă a invadat Ucraina. Potrivit estimărilor ONU, peste 1 000 de ucraineni (civili) au devenit victime ale soldaților rușilor într-o lună de război la scară largă.

Următoarea rundă de discuții dintre Ucraina și Rusia va avea loc în Turcia marți, 29 martie. Prioritățile Ucrainei în cadrul negocierilor sunt neschimbate – pacea și restabilirea rapidă a vieții normale în țară.