Prima reacție de la Moscova după ce SUA și Ucraina au semnat acordul privind resursele naturale

Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a declarat joi, 1 mai, că semnarea unui acord privind mineralele între Ucraina și Statele Unite înseamnă că președintele american Donald Trump a forțat în cele din urmă Kievul să plătească pentru ajutorul acordat de SUA.
Dmitri Medvedev a comentat acordul în felicitarea cu ocazia Zilei Internaționale a Muncii. „Dacă în Statele Unite ar exista o distincție pentru muncă eroică, actualul președinte ar putea fi decorat pentru eforturile depuse în primele 100 de zile de mandat”, menționând taxele vamale impuse de administrația Trump, care, conform oficialului rus, a pus în dificultate Regatul Unit și „irită UE”
„Totuși, administrația Trump a reușit să modifice termenii sprijinului oferit regimului de la Kiev, care acum trebuie să achite ajutorul american în resurse naturale. Practic, livrările militare vor fi compensate prin cedarea unor bogății naționale ale unei țări aflate într-un proces continuu de degradare. Între timp, Senatul SUA, controlat de republicani, se pregătește să introducă noi sancțiuni dure împotriva noastră. Rămâne de văzut care va fi reacția noii administrații.
Luna mai a început cu tensiuni. Și, cu siguranță, nu într-un mod pașnic. Ziua Victoriei abia urmează”, a scris Medvedev, fost președinte rus, pe Telegram.
Statele Unite și Ucraina au semnat un acordul privind exploatarea comună a resurselor energetice și minerale ucrainene. Cele două țări au convenit, de asemenea, să înființeze un fond de investiții pentru reconstrucție, menit să sprijine redresarea economică a Ucrainei după războiul cu Rusia, relatează BBC.
Conform sursei citate, acordul prevede o colaborare egală, în proporție de 50:50, și va trebui ratificat de Parlamentul de la Kiev. Totodată, Statele Unite s-au angajat să ofere Ucrainei noi forme de sprijin, inclusiv sisteme de apărare antiaeriană.
Departamentul Trezoreriei al SUA a emis un comunicat de presă privind noul Fond de Investiții pentru Reconstrucția Ucrainei. Reporterii BBC menționează că tonul comunicatului este considerabil mai solidar cu Ucraina decât cel exprimat în mod obișnuit de administrația Trump.
În comunicatul emis, partea americană a făcut referire la „invazia pe scară largă a Rusiei” și a subliniat că „nicio persoană sau stat care a finanțat ori susținut mașinăria de război a Rusiei nu va beneficia de pe urma reconstrucției Ucrainei”.
Secretarul Trezoreriei, Scott Bessent, a afirmat într-un mesaj video că acest acord va contribui la „valorificarea potențialului de creștere economică al Ucrainei”.