Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Prezidențialele în SUA: Un apel…

Prezidențialele în SUA: Un apel fals al lui Joe Biden le spune alegătorilor „să sară” peste alegerile primare

Sursa foto: Reuters

În SUA a fost deschisă o anchetă, după ce mai mulți alegători din statul New Hampshire au primit un fals apel telefonic, în care o voce pretindea că este de la președintele american Joe Biden și îi îndemna să nu participe la alegerile primare de marți, 23 ianuarie, relatează BBC.

În mesaj, o voce le spune alegătorilor să își „păstreze” buletinul de vot pentru alegerile generale din noiembrie. Nu există nicio regulă care să spună că persoanele care votează la alegerile primare nu pot vota la alegerile generale, deci nu există niciun motiv pentru „a salva” un vot.

Nu este clar cine a creat sunetul. Campania lui Donald Trump a negat implicarea.

Biroul procurorului general din New Hampshire a declarat într-un comunicat: „Deși vocea din apelul telefonic robot pare a fi vocea președintelui Biden, acest mesaj pare a fi generat artificial”.

Aceasta a adăugat că „mesajele par a fi o încercare ilegală de a perturba” alegerile de marți și că „alegătorii ar trebui să ignore în totalitate conținutul acestui mesaj”.

Aplicația anti-robocall „Nomorobo” estimează că apelurile au fost efectuate între 5 000 și 25 000 de ori, relatează CNN, citat de BBC.

Pe 22 ianuarie, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a confirmat că înregistrarea audio este falsă. Managerul de campanie al lui Biden, Julie Chavez Rodriguez, a criticat apelul ca fiind o încercare de „suprimare a votului și de subminare deliberată a alegerilor libere și corecte”.