Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Cum poate fi pedepsit un…

Cum poate fi pedepsit un candidat la prezidențialele din Ucraina pentru „agitație electorală în ziua alegerilor”?

Conform datelor Comisiei Electorale Centrale a Ucrainei, până la ora 15.00, aproximativ 44% dintre alegători și-au exprimat dreptul la vot. Ambii candidați la prezidențiale și-au exercitat dreptul la vot transmite hromadske.ua.   

Petro Poroșenko, actualul președinte al Ucrainei, s-a arătat mândru de modul în care sunt organizate actualele alegeri. Acesta a menționat că este important ca cetățenii să voteze cu înțelepciune: „pentru că nu e amuzant”.

„Nu contează cine va fi ales președinte, mai important este strategia și calea pe care va continua să meargă statul ucrainean. Este foarte important să nu pierdem țara”, a adăugat Poroșenko.

Volodimir Zelenski, după ce a votat, le-a povestit jurnaliștilor despre „dimineața minunată” de care a avut parte – copii, cafea și Eminem, pentru dispoziție și stare de spirit.
Actorul de comedie a arătat jurnaliștilor buletinul său de vot, fiind vizibilă opțiunea sa electorală, ceea ce constituie o încălcare. Prin urmare cazul său a fost documentat de către organele de drept și riscă o amendă cuprinsă între 510–850 de hrivne (19-32 de dolari SUA).

Conform datelor oficiale, în prima rundă electorală, pentru candidatul Volodimir Zelenski au votat 30,24% dintre alegători, iar actualul președinte Petro Poroșenko a primit 15,95% de voturi.

Rezultatele oficiale celui de-al doilea tur vor fi anunțate până la 4 mai, iar până la 3 iunie, noul președinte ales va prelua oficial mandatul.

Foto: Anastasia Vlasova/hromadske.ua