Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Președintele României: Rusia este o…

Președintele României: Rusia este o amenințare majoră la adresa sistemului democratic european

Sursa foto: presidency.ro

Președintele României, Klaus Iohannis, susține că în ultimii ani, „continentul european s-a confruntat cu provocări semnificative”, în contextul războiului declanșat de Rusia în Ucraina. Liderul de la București a scris pe Facebook, marți seară, 16 mai, după ce a participat în capitala Islandei la discuții pe tema protejării democrației că „Rusia este o amenințare majoră la adresa sistemului nostru democratic”, transmite Libertatea.

„Am coprezidat astăzi, la Reykjavik, împreună cu prim-ministrul Luxemburgului, Xavier Bettel, masa rotundă „Protejarea democrației în vremuri de încercare – riscuri, reziliență și reangajare”. Este o temă care ne preocupă mai ales în contextul în care, prin agresiunea sa împotriva Ucrainei, Rusia este o amenințare majoră la adresa sistemului nostru democratic. În ultimii ani, continentul european s-a confruntat cu provocări semnificative, de la pandemia de COVID-19 până la valul uriaș de dezinformare, care a facilitat reapariția naționalismului exacerbat”, a transmis președintele României, Klaus Iohannis.

Iohannis a precizat că valorile democratice, spațiul civic, libertatea presei, dar și diversitatea sunt supuse presiunilor în Europa, în contextul războiului declanșat de Rusia în Ucraina.

„Este acum mai important ca niciodată să consolidăm democrațiile participative, să încurajăm implicarea societății civile în susținerea drepturilor fundamentale și să promovăm educația în spiritul valorilor care ne definesc, pentru a construi pace și stabilitate de durată și, în cele din urmă, pentru a oferi tuturor prosperitate”, a mai punctat președintele României.

Președintele României, Klaus Iohannis, a coprezidat marți, 16 mai 2023, împreună cu Prim-ministrul Marelui Ducat al Luxemburgului, Xavier Bettel, masa rotundă cu tema „Protejarea democrației în vremuri de încercare – riscuri, reziliență și reangajare”, în marja Summitului șefilor de stat și de guvern din statele membre ale Consiliului Europei care se desfășoară la Reykjavik, Islanda.