Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Președintele României Klaus Iohannis va…

Președintele României Klaus Iohannis va participa la summitul NATO de la Bruxelles

Foto: Digi 24

Președintele României Klaus Iohannis va participa joi, 24 martie, la reuniunea extraordinară de la Bruxelles a liderilor NATO, dedicată invadării Ucrainei de către Rusia.

Administrația Prezidențială din României a transmis miercuri, 23 martie, că Președintele României Klaus Iohannis va participa joi, 24 martie, la reuniunea extraordinară a șefilor de stat și de guvern din țările membre NATO, organizată la Cartierul General al NATO din Bruxelles. Reuniunea este convocată în contextul agresiunii militare ilegale a Federației Ruse împotriva Ucrainei și al creșterii semnificative a riscurilor și amenințărilor la adresa securității regionale, europene și euroatlantice.

În cadrul reuniunii, liderii aliați vor analiza impactul actualei crize asupra situației de securitate pe Flancul Estic al Alianței, inclusiv la Marea Neagră, precum și asupra întregului spațiu euroatlantic. Liderii NATO vor reitera angajamentul ferm pentru apărarea colectivă a aliaților și vor discuta măsurile pe care le va lua Alianța pentru a răspunde noului context de securitate, atât pe termen mediu, cât și lung, inclusiv pentru consolidarea Flancului Estic, precum și în pregătirea Summitului NATO de la Madrid din luna iunie. Totodată, șefii de stat și de guvern vor discuta despre sprijinul acordat Ucrainei, precum și statelor partenere, în special Republicii Moldova, Georgiei și statelor din Balcanii de Vest. Reuniunea la nivel înalt va aborda, de asemenea, relațiile cu China,  în contextul invaziei Rusiei în Ucraina“, anunță Administrația într-un comunicat.

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelensky, urmează să se adreseze prin videoconferinţă liderilor ţărilor din NATO care se reunesc joi, 24 martie, la Bruxelles pentru un summit extraordinar dedicat invadării Ucrainei de către Rusia.

Liderul ucrainean va cere ajutor pentru a pune capăt invaziei ruse.

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui ucrainean, Serghei Nikiforov, a indicat că Volodimir Zelensky va „participa activ” la summit, „minim” cu un discurs şi „maxim” prin „participare deplină, bineînţeles într-un format video”.

Președintele ucrainean Volodimir Zelensky a declarat marți, 15 martie, că Ucrainei nu poate deveni membru al blocului militar NATO. Detalii aici