Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Președinta Estoniei a declarat că…

Președinta Estoniei a declarat că R. Moldova, Ucraina și Georgia ar putea avea nevoie de 20 de ani pentru a adera la UE: „Niciuna dintre cele trei țări nu îndeplinește criteriile de aderare”

Președinta Estoniei, Kersti Kaljulaid, consideră că Georgia, Ucraina și R. Moldova ar putea avea nevoie de 20 de ani de muncă pentru a adera la Uniunea Europeană (UE). Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a calificat inadecvată declarația președintei.

Într-un interviu pentru „Европейская правда”, Kaljulaid a vorbit despre perspectivele țărilor Parteneriatului estic de a adera la NATO și la Uniunea Europeană.

Potrivit președintei Estoniei, nici Ucraina, Georgia, nici R. Moldova nu îndeplinesc încă cerințele pentru aderarea la UE.

„Mi-aș dori ca Uniunea Europeană să fie mai ambițioasă în problema extinderii. Avem nevoie de un fel de soluții pentru țările Parteneriatului estic – fie le oferim membrii deplini, fie creăm un nou format pentru aceste trei țări (Ucraina, Georgia și R. Moldova) care au ambiții. Aderarea la UE are o serie de condiții. Pentru a fi sincer, niciuna dintre cele trei țări nu îndeplinește criteriile de aderare. Probabil că veți avea nevoie de 20 de ani de muncă pentru a obține această pregătire. Toate cele trei țări au probleme cu justiția”, – a declarat Kaljulaid, adăugând că aceste țări ar beneficia de o anumită „etapă intermediară” pe calea integrării europene.

În cadrul aceluiași interviu pentru media ucraineană, președinta Estoniei a menționat că „Ucraina nu va deveni membru cu drepturi depline al NATO până cânt nu vor fi recuperate toate teritoriile ocupate”.

„Estonia susține foaia de parcurs pentru aderarea la NATO și abordarea Ucrainei față de NATO, dar rămâne neclar când va fi posibil acest lucru. Mai întâi, trebuie să așteptăm rândul istoriei”, a menționat președinta.

În context, ministrul de Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a spus că „autoritățile ucrainene sunt dezamăgite de declarațiile președintei Estoniei”.

„Suntem dezamăgiți de astfel de declarații și le considerăm inadecvate. Am adus la cunoștința Ministerului de Externe al Estoniei, ambasadorului Estoniei în Ucraina poziția noastră. (…) Cu puțin peste 20 de ani în urmă, țările occidentale pe același ton de mentorat le-au spus estonienilor, lituanienilor, letonilor că este nevoie de 20-30 de ani pentru a se maturiza în UE și NATO. (…) Nu știu ce a influențat-o, dar aceste declarații nu corespund naturii prietenoase a relațiilor noastre”, a declarat Kuleba.

Estonia a fost prima republică sovietică care şi-a declarat independenţa de URSS (la 16 noiembrie 1988). În 2004, Estonia a aderat la Uniunea Europeană.

În mai curent, R. Moldova, Ucraina și Georgia au semnat un memorandum de înțelegere între cele ministerele de externe privind cooperarea în domeniul integrării europene.  

Citiți și: R. Moldova, Ucraina și Georgia au semnat un memorandum privind cooperarea în domeniul integrării europene