Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Premierul Georgiei și-a dat demisia.…

Premierul Georgiei și-a dat demisia. Cine ar urma să preia fotoliul de prim-ministru

Sursa foto: Reuters

Premierul georgian Irakli Garibashvili a demisionat luni, 29 ianuarie, afirmând că dorește să îi acorde timp succesorului său pentru a se pregăti pentru alegerile parlamentare care vor avea loc până în octombrie, notează Reuters.

Garibashvili a declarat că i s-a oferit în schimb postul de lider al partidului de guvernământ „Visul georgian”, o mișcare despre care a spus că va fi discutată la congresul formațiunii politice de joi. Presa georgiană, inclusiv canalele de televiziune afiliate atât Guvernului, cât și opoziției, au relatat că Irakli Kobakhidze, actualul lider al partidului de guvernământ, ar urma să preia funcția de prim-ministru, lucru confirmat pentru Reuters de o sursă apropiată partidului.

Kornely Kakachia, directorul Institutului Georgian de Politică din Tbilisi, a declarat că demisia prim-ministrului nu ar aduce schimbări politice semnificative și că această mișcare urmărește consolidarea blocului guvernamental înaintea alegerilor. Kakachia a declarat că Kobakhidze și-a câștigat o reputație de „retorică radicală” împotriva oponenților Guvernului.

Sondajele de opinie arată că „Visul georgian” este de departe cel mai popular partid din țară, dar și-a pierdut sprijinul în 2020, când a obținut o majoritate strânsă în Legislativ.

În decembrie, Georgia și-a atins obiectivul de lungă durată de a obține statutul de candidat la Uniunea Europeană, chiar dacă relațiile cu Occidentul au fost tensionate în urma acuzațiilor de tendințe autoritare și de aprofundarea relațiilor Georgiei cu Rusia.

Sub conducerea demisionarului Garibashvili, Georgia a refuzat să impună sancțiuni Rusiei pentru războiul din Ucraina, restabilind totodată legăturile aeriene directe cu Rusia pentru prima dată din 2019.