Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Președinta R. Moldova a fost…

Președinta R. Moldova a fost decorată de președintele Ucrainei cu Ordinul de gradul I al „Cneazului Iaroslav cel Înțelept”

Maia Sandu, președinta R. Moldova, a fost decorată luni, 23 august 2021, de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, se menționează într-un comunicat oficial al Președinției Ucrainei.

Acest lucru s-a întâmplat după primul summit al „Platformei Crimeea”, unde președintele Ucrainei Volodimir Zelenski le-a mulțumit oficialilor internaționali care au participat la eveniment pentru sprijinul acordat Ucrainei și le-a acordat înalte premii de stat.

Președinta Sandu a primit Ordinul de gradul I al „Cneazului Iaroslav cel Înțelept”. Distincția a fost acordată și altor șefi de stat și înalți oficiali care au participat la eveniment – președintele Poloniei Andrzej Duda, președintele Ungariei Janos Ader, președintele Estoniei Kersti Kaljulaid, președintele Republicii Letonia Egils Levits, Președintelui Consiliului European Charles Michel, președintele Lituaniei Gitanas Nausėda, președintele Finlandei Sauli Niinistö, președintele Sloveniei Borut Pahor și vicepreședintele executiv al Comisiei Europene Valdis Dombrovskis.

Ordinul „Cneazul Iaroslav cel Înțelept” de gradul II a fost acordat primului ministru suedez Stefan Löfven.

Totodată, Florin Cîțu, prim-ministrul României, a fost decorat de președintele ucrainean Volodimir Zelenski  cu Ordinul de gradul I „Pentru Merit”. Distincții similare au ajuns și la prim-miniștrii din Georgia, Slovacia și Croația, dar și la președintele Consiliului Național al Confederației Elvețiene Andreas Aebi.

Luni, 23 august 2021, la inițiativa Ucrainei, s-a desfășurat Summitul „Platforma Crimeea”, care a reunit la Kiev reprezentanți din 46 de state. În cadrul evenimentului a fost adoptată o declarație finală, în care a fost condamnată ocuparea și militarizarea peninsulei anexate de Rusia în 2014.

Purtătoarea de cuvânt al Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, citată de Tass, a catalogat inițiativa ucraineană drept populism și „spectacol politic rupt de realitate”, care vizează „păstrarea tematicii privind șederea temporară a Crimeei ca parte a Ucrainei”.

„Moscova este forțată să considere participarea țărilor și organizațiilor internaționale la summitul „Platformei Crimeea” ca o încălcare a integrității teritoriale a Rusiei”, a menționat oficiala rusă.