Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Avertisment de la Moscova: „Țările…

Avertisment de la Moscova: „Țările participante la summitul „Platforma Crimeea” încalcă integritatea teritorială a Rusiei”

„Moscova este forțată să considere participarea țărilor și organizațiilor internaționale la summitul „Platformei Crimeea” ca o încălcare a integrității teritoriale a Rusiei”. Declarațiile au fost făcute de către purtătoarea de cuvânt al Ministerului de Externe rus, Maria Zakharova, scrie Tass.

Maria Zaharova a catalogat inițiativa ucraineană drept populism și „spectacol politic rupt de realitate”, care vizează „păstrarea tematicii privind șederea temporară a Crimeei ca parte a Ucrainei”.

„În același timp, așa cum am avertizat, vom fi forțați să privim participarea țărilor individuale, a organizațiilor internaționale și a reprezentanților acestora la summitul Platforma Crimeea ca o încălcare a integrității teritoriale a Federației Ruse, care va avea inevitabil un efect corespunzător”, a subliniat ea.

Zakharova a subliniat că declarația participanților la „Platforma Crimeea”, care a avut loc la Kiev pe 23 august, solicită Rusiei să „se alăture” acestei inițiative. Moscova nu vede o oportunitate de a participa la „Platforma Crimeii” din cauza „orientării sale anti-ruse cinice”.

„Suntem deschiși la interacțiunea cu toți partenerii noștri internaționali pentru a debloca potențialul unic al Crimeei. În acest scop, invităm prietenii străini în peninsulă să participe la platformele din Crimeea pentru cooperare economică, umanitară și culturală”, a menționat purtătoarea de cuvânt al MAE rus.

Ea a subliniat, de asemenea, că problema anexării Crimeei de către Federația Rusă a fost în cele din urmă închisă în martie 2014 în urma unui referendum al locuitorilor peninsulei. Această decizie le-a permis crimeenilor „să rămână fideli istoriei lor, culturii lor ruse, dreptului de a vorbi limba lor maternă, inclusiv ucraineană și tătără din Crimeea, și în același timp să evite operațiunea punitivă și războiul civil, care a fost dezlănțuit ulterior de Regimul de la Kiev din Donbass, precum și atrocitățile fasciste. Suferite de locuitorii Odesei în mai 2014 „, – a conchis Zaharova.

În context, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, a spus luni, în cadrul summitului de lansare a Platformei Internaţionale Crimeea, că a început „numărătoarea inversă pentru dezocuparea” peninsulei Crimeea, anexată de Rusia în 2014. El a acuzat Rusia că, după ce a anexat Crimeea în 2014, a transformat această peninsulă dintr-un loc paşnic de relaxare într-o „bază militară” şi că în Crimeea sunt încarceraţi peste 100 de deţinuţi politici.

Atunci, Kremlinul a calificat drept „antirusesc” summitul organizat de Ucraina.

„Considerăm că acest eveniment este extrem de inamical faţă de ţara noastră. Percepţia noastră este absolut fără echivoc, îl tratăm ca pe un act antirusesc”, a spus purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.

La 23 august curent, a avut loc summitului denumit „Platforma Crimeea” la care au participat delegații din 46 de țări. Începând cu martie 2014, UE a impus progresiv măsuri restrictive împotriva Rusiei, adoptate ca răspuns la „anexarea ilegală a Crimeei și la destabilizarea deliberată a Ucrainei”.

Dintre cele 46 de state participante la summit, aproximativ 15 sunt reprezentate la nivel de preşedinte sau prim-ministru, printre acestea fiind Republica Moldova, Polonia, România, Suedia, Ungaria sau statele baltice, în timp ce altele, precum Franţa, Germania, SUA sau Turcia au trimis la Kiev miniştri sau preşedinţi ai parlamentelor.

În martie 2014, Consiliul a decis să înghețe activele unor persoane fizice responsabile pentru deturnarea de fonduri ale statului ucrainean, măsuri care au fost prelungite până pe 6 martie 2022.