Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Politico: foști oficiali americani nu…

Politico: foști oficiali americani nu exclud o întâlnire între Putin și Biden la Praga sau Reykjavik

Foto: aljazeera.com

Foștii oficiali americani și experți propun capitalele Republicii Cehe, Islandei, Sloveniei și, eventual, Azerbaidjanului drept locuri posibile pentru întâlnirea dintre președintele rus Vladimir Putin și omologul său american Joe Biden, scrie ziarul Politico.

Potrivit ziarului Polirico, autoritățile unui număr de state europene au propus deja găzduirea summitului. Printre acestea, potrivit Politico, există trei țări obișnuite să găzduiască astfel de întâlniri: Elveția, Finlanda, Austria. Aceste țări sunt considerate în general locuri „neutre” pentru astfel de evenimente, scrie ziarul. Dintre aceste opțiuni, autorul articolului consideră că capitala Finlandei este cea mai puțin probabilă, deoarece acolo în 2018 liderul rus s-a întâlnit cu președintele american de atunci Donald Trump.

Reykjavik, Praga, Ljubljana și posibil Baku nu ar trebui, de asemenea, să fie excluse din rândul candidaților, potrivit foștilor oficiali americani și experți intervievați de Politico. Mai mulți actuali oficiali americani sunt menționați și în lista potențialelor locuri pentru reuniunea din Reykjavik. După cum notează Politico, Islanda, deși este mai departe de celelalte state listate în ceea ce privește geografia și face parte, de asemenea, din NATO, are deja experiență în organizarea unor astfel de reuniuni la nivel înalt. În 1986, capitala islandeză a găzduit o întâlnire între secretarul general al Comitetului central al PCUS Mihail Gorbaciov și președintele SUA Ronald Reagan.

Alegerea orașului Baku ca loc de desfășurare a summitului ar fi o decizie neconvențională, dar șansele ca Biden să meargă în capitala azeră, așa cum scrie ziarul, sunt mici din cauza reacției negative probabile a Armeniei și a americanilor de origine armeană.

În Slovenia, în 2001, Putin s-a întâlnit cu cel de-al 43-lea președinte american George W. Bush. Cu toate acestea, șansele organizării unui summit acolo pot fi diminuate de faptul că Slovenia a devenit membru NATO în 2004. La Praga, în 2010, a avut loc o întâlnire între Dmitri Medvedev și Barack Obama, care dețineau apoi funcții prezidențiale. La mijlocul lunii aprilie, partea cehă și-a exprimat disponibilitatea de a organiza un nou summit la Praga. Cu toate acestea, pe fondul situației actuale în relațiile dintre Republica Cehă și Federația Rusă, nu se știe dacă invitația este încă valabilă, scrie Politico.

Pe 13 aprilie, Putin și Biden au avut o a doua conversație telefonică la inițiativa Washingtonului de la preluarea funcției de șef al statului american. Potrivit Kremlinului, liderii au discutat despre starea relațiilor bilaterale și o serie de probleme internaționale.

Casa Albă a fost informată că Biden i-a oferit lui Putin să organizeze o întâlnire personală „într-o țară terță” în următoarele luni. Ulterior, Biden a explicat că s-a oferit să se întâlnească în Europa. Șeful de stat major al SUA va fi în Europa la mijlocul lunii iunie pentru a participa la summit-urile G7 și NATO. Summitul G7 va avea loc în perioada 11-13 iunie în stațiunea Carbis Bay de pe coasta atlantică a peninsulei Cornwall din Marea Britanie, iar reuniunea Organizației Tratatului Atlanticului de Nord va avea loc pe 14 iunie în capitala Belgiei.

După cum a afirmat anterior secretarul de presă al liderului rus Dmitri Peskov, o întâlnire între Putin și Biden este planificată pentru lunile de vară, dar data exactă și țara nu au fost încă stabilite. Ulterior, el a subliniat că Moscova nu a fost încă de acord oficial să organizeze summit-ul, studiază în continuare propunerea și analizează situația. Săptămâna trecută, Peskov a menționat că pașii ostili ai Statelor Unite față de Rusia fac dificilă analiza situației pentru ca Putin să ia o decizie cu privire la o întâlnire cu Biden.