Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Pentagonul anunță că peste 8000…

Pentagonul anunță că peste 8000 de militari americani sunt pregătiți pentru o posibilă misiune în Europa de Est

Aproximativ 8500 de militari americani sunt pregătiți pentru o posibilă misiune în Europa de Est, în contextul în care trupele rusești își consolidează forțele la granița cu Ucraina, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, transmite CNN.

Militarii americani așteaptă ordinul președintelui SUA, Joe Biden, pentru a fi pregătiți în cazul unei potențiale invazii ruse a Ucrainei despre care oficialii au avertizat că ar putea fi iminentă.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului a spus că „majoritatea” trupelor americane au fost plasate în alertă intensă și a adăugat că acestea vor fi „pregătite și pentru orice alte situații”.

Totuși, încă nu a fost luată o decizie finală privind desfășurarea trupelor.

„Statele Unite au luat măsuri pentru a spori gradul de pregătire a forțelor sale în țară și în străinătate, așa că sunt pregătite să răspundă la o serie de situații neprevăzute, inclusiv sprijin pentru forța de răspuns a NATO dacă aceasta este activată”, a spus Kirby. 

SUA le-a ordonat rudelor personalului ambasadei sale din Ucraina să părăsească țara, în condițiile în care temerile cu privire la o invazie rusă cresc, relatează BBC.

De asemenea, personalului neesențial al ambasadei li sa spus că poate pleca, iar cetățenii americani au fost îndemnați să facă același lucru. Departamentul de Stat a declarat că ambasada SUA din Ucraina rămâne deschisă, dar că o invazie rusă ar putea veni „oricand”.

Rusia a negat că are vreun plan de acțiune militară în Ucraina.

Între timp, Comisia Europeană propune un ajutor de urgență de 1,2 miliarde de euro pentru Ucraina. Pentru a intra în vigoare pachetul trebuie aprobat de Parlamentul și Consiliul European.