Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Tensiuni asupra Ucrainei: SUA ordonă…

Tensiuni asupra Ucrainei: SUA ordonă familiilor personalului ambasadei americane din Ucraină să părăsească urgent țara

SUA le-a ordonat rudelor personalului ambasadei sale din Ucraina să părăsească țara, în condițiile în care temerile cu privire la o invazie rusă cresc, relatează BBC.

De asemenea, personalului neesențial al ambasadei li sa spus că poate pleca, iar cetățenii americani au fost îndemnați să facă același lucru.

Departamentul de Stat a declarat că ambasada SUA din Ucraina rămâne deschisă, dar că o invazie rusă ar putea veni „oricand”.

Rusia a negat că are vreun plan de acțiune militară în Ucraina.

De asemenea, Departamentul de Stat a avertizat oamenii să nu călătorească în Ucraina și Rusia din cauza tensiunii în curs și a „potențialului de hărțuire împotriva cetățenilor americani”.

„Există rapoarte că Rusia plănuiește o acțiune militară semnificativă împotriva Ucrainei”, se menționează într-un aviz al Departamentului de Stat.

Un oficial al Departamentului de Stat a declarat pentru agenția de presă AFP că dacă va avea loc o invazie rusă, guvernul american „nu va fi în măsură să evacueze cetățenii americani într-o astfel de situație”.

Decizia SUA face parte dintr-o serie de măsuri de precauție pe care Departamentul de Stat le folosește atunci când crizele ar putea pune în pericol diplomații americani, relatează Barbara Plett Usher de la BBC.

Presa străină scrie că se crede că nimic concret în ultimele 24 de ore nu a declanșat decizia.

Șeful Alianței militare de apărare NATO a avertizat că există riscul unui nou conflict în Europa, după ce aproximativ 100.000 de soldați ruși s-au adunat la granița cu Ucraina.

Tensiuni asupra Ucrainei

Sâmbătă, aproximativ 90 de tone de „ajutor letal” american, inclusiv muniție pentru „apărătorii din prima linie” au sosit în Ucraina.

Secretarul de stat al SUA Anthony Blinken a declarat că guvernul pune la punct o „serie de acțiuni care vor fi incluse în calculul președintelui Putin”, inclusiv consolidarea apărării în Ucraina cu mai multă asistență militară.

BBC scrie că Rusia a mai ocupat teritoriul ucrainean, când a anexat Crimeea în 2014, în urma protestelor acerbe din Ucraina care l-au răsturnat pe președintele pro-rus al țării. Forțele ruse au preluat controlul Crimeei înainte ca teritoriul să voteze pentru alăturarea Rusiei într-un referendum pe care Occidentul și Ucraina l-au considerat ilegal.

De atunci, armata Ucrainei a fost blocată într-un război cu rebelii susținuți de ruși în zonele din est, lângă granițele Rusiei. Se estimează că 14.000 de oameni au fost uciși în regiunea Donbas.

Duminică, Ministerul de Externe al Marii Britanii l-a acuzat pe Putin că plănuiește să instaleze o personalitate pro-Moscova care să conducă guvernul Ucrainei.

Reprezentantul numit de Ministerul de Externe al Marii Britanii – fostul deputat ucrainean Yevhen Murayev – a calificat afirmațiile drept „prostii” într-un interviu pentru Reuters.

Miniștrii britanici au avertizat că guvernul rus se va confrunta cu consecințe grave în cazul unei incursiuni.

Oficialii americani au declarat că sunt îngrijorați că Rusia ar putea încerca să răstoarne și să înlocuiască guvernul ucrainean, dar au refuzat să comenteze declarația biroului de externe britanic în weekend.