Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Pe pagina de Facebook a…

Pe pagina de Facebook a companiei Apple a fost lansat flashmobul #CrimeaIsUkraine, privind situația din Crimeea

Material de pe Hromadske

Pe pagina de Facebook a companiei Apple, utilizatorii au lansat un flashmob #CrimeaIsUkraine, în legătură cu faptul că Apple indică Crimeea ca fiind un teritoriu anexat Rusiei. În comentariile postate pe pagina de Facebook a companiei, utilizatorii scriu #CrimeaIsUkraine și #CrimeaIsNotRussia.

După cum a fost raportat anterior, Apple a explicat de ce a indicat Crimeea ca fiind un teritoriu al Rusiei și a promis să „aibă o privire mai profundă la etichetarea politică a „teritoriilor controversate”. Reprezentanța în Republica Autonomă Crimeea a Președintelui Ucrainei, Vladimir Zelensky, s-a adresat companiei Apple pe cauza desemnării peninsulei anexate ca parte a Rusiei în aplicația „Prognoza meteo”.

Apple a început să indice Crimeea ca fiind parte anexată Rusiei în a aplicația „Prognoza meteo”, dar numai de pe teritoriul Rusiei.

În aprilie 2019, deputații Dumei de Stat s-au adresat subdiviziunii rusești de la Apple cu solicitarea de a „corecta” apartenența Crimeei pe hartă. La sfârșitul lunii mai, astfel de modificări au fost introduse în aplicația „Hărți” de la Apple, însă în „Prognoza meteo”, Crimeea este indicată și în prezent ca parte ucraineană. Compania a introdus modificări în conformitate cu standardele privind teritoriile controversate, conform cărora afilierea este afișată în conformitate cu politica țării. Prin urmare, dacă apelați la serviciul Apple din Ucraina, Crimeea este afișată ca parte a teritoriului ucrainean. După un principiu similar funcționează serviciul Google Maps.

Pe teritoriul Crimeei ucrainene, la 16 martie 2014 a avut loc așa-numitul
„referendum” privind statutul peninsulei, nerecunoscut de comunitatea mondială. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a anunțat unilateral pe 18 martie 2014 „includerea Crimeei în componența Federației Ruse”. Ucraina, Uniunea Europeană și Statele Unite nu au recunoscut rezultatele votului
așa-numitului „referendum” și au impus sancțiuni împotriva Rusiei.