Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Parlamentul Turciei a ratificat aderarea…

Parlamentul Turciei a ratificat aderarea Finlandei la NATO

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan și președintele Finlandei Sauli Niinisto, întrevedere la Ankara pe 17 martie 2023. Sursa foto: CNN

Parlamentul turc a ratificat în unanimitate joi seară aderarea Finlandei la NATO, care era blocată din mai anul trecut, la câteva zile după un vot similar al deputaților ungari, transmite Reuters. Candidatura finlandeză, aprobată acum de toate cele 30 de state membre ale NATO, a fost ratificată cu voturile celor 276 de deputați, potrivit operațiunilor de vot transmise în direct la televiziune.

Finlanda împarte cu Rusia cea mai lungă frontieră europeană (1.340 km), după Ucraina. Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a dat undă verde intrării Finlandei în NATO la jumătatea lunii martie, după zece luni de blocaj. Turcia era ultimul membru al Alianţei Nord-Atlantice care mai trebuia să ratifice aderarea țării nordice, după votul de luni al parlamentarilor de la Budapesta.

Finlanda și Suediei au depus împreună cererile de aderare la NATO, după invazia Rusiei în Ucraina. Ambele necesită aprobarea unanimă a celor 30 de state membre ale NATO.

Situația rămâne delicată pentru Suedia, care se confruntă în continuare cu obiecții din partea Ankarei. Autoritățile turce au acuzat autoritățile de la Stockholm că adăpostesc „membri ai unor grupări teroriste” și au cerut extrădarea acestora.

„Suedia nu a făcut niciun pas pozitiv în ceea ce privește lista de teroriști”, a declarat Erdogan, referindu-se la cele peste 120 de cereri de extrădare din partea Ankarei.

În mai 2022, Finlanda și Suedia au depus cererile oficiale de aderare la alianța NATO, o decizie stimulată de invazia Rusiei în Ucraina, dar care s-a confruntat cu obiecții din partea Turciei în ceea ce privește procesul de aderare.