Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Finlanda și Suedia au semnat…

Finlanda și Suedia au semnat protocolul de aderare la NATO. Stoltenberg: „Cu 32 de națiuni în jurul mesei, vom fi și mai puternici”

Sursa foto: Reuters

Cei 30 de aliați ai NATO au semnat marți, 5 iulie, un protocol de aderare a Finlandei și Suediei, care le va permite acestora să se alăture Alianței, după ce parlamentele aliate vor ratifica decizia, cea mai importantă extindere a alianței de la mijlocul anilor 1990, transmite Reuters.

„Acesta este cu adevărat un moment istoric. Cu 32 de națiuni în jurul mesei, vom fi și mai puternici”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, alături de miniștrii de externe din cele două țări.

Protocolul prevede că Helsinki și Stockholm pot participa la reuniunile NATO și au un acces mai mare la informații, dar nu vor fi protejate de clauza de apărare a NATO, conform căreia un atac asupra unui aliat este un atac împotriva tuturor, până la ratificare. Acest lucru este posibil să dureze până la un an.

„Vă mulțumim pentru sprijinul dumneavoastră! Acum începe procesul de ratificare de către fiecare dintre aliați”, a declarat pe Twitter ministrul suedez de externe, Ann Linde. „Așteptăm cu nerăbdare să lucrăm împreună pentru a ne asigura securitatea colectivă”, a adăugat ea.

Cu toate acestea, președintele Turciei, Tayyip Erdogan, a avertizat joia trecută, la summitul NATO de la Madrid, că Finlanda și Suedia trebuie mai întâi să respecte promisiunile făcute Turciei în cadrul unui acord, altfel ratificarea nu va fi trimisă Parlamentului turc.

După săptămâni de diplomație, Erdogan și omologii săi finlandez și suedez au convenit asupra unei serii de măsuri de securitate care să permită celor două țări nordice să depășească veto-ul turcesc impus de Ankara în luna mai din cauza preocupărilor sale legate de terorism.

Potrivit memorandumului semnat, Finlanda și Suedia s-au angajat să nu sprijine grupurile militante kurde PKK și YPG sau rețeaua clericului Fethullah Gulen, cu sediul în SUA, despre care Ankara spune că a organizat o tentativă de lovitură de stat în 2016 și pe care o etichetează drept organizație teroristă cu acronimul FETO.

Miercuri, 29 iunie, NATO a invitat oficial Suedia și Finlanda să se alăture alianței militare, într-una dintre cele mai mari schimbări în securitatea europeană din ultimele decenii, după ce invazia Rusiei în Ucraina a determinat Helsinki și Stockholm să renunțe la tradiționala lor neutralitate.

Cei 30 de aliați ai NATO au luat această decizie la summitul lor de la Madrid și au convenit, de asemenea, să trateze în mod oficial Rusia ca fiind „cea mai semnificativă și directă amenințare la adresa securității aliaților”, potrivit unei declarații de la summit.