Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Parlamentul European cere un tribunal…

Parlamentul European cere un tribunal special pentru pedepsirea crimelor rusești. Cine ar urma să fie trași la răspundere

Această fotografie realizată la 25 septembrie 2022 prezintă morminte goale după exhumarea cadavrelor din groapa comună creată în timpul ocupației rusești din Izyum, regiunea Harkov, în timpul invaziei rusești în Ucraina. (Foto: Yasuyoshi CHIBA / AFP)

Într-o rezoluție adoptată joi, deputații din cadrul Parlamentului European (PE) solicită tragerea la răspundere a conducerii politice și militare ruse pentru crima de agresiune împotriva Ucrainei. Textul a fost adoptat cu 472 de voturi pentru, 19 împotrivă și 33 de abțineri.

Astfel, PE declară că atrocitățile comise de forțele ruse în Bucea, Irpin și multe alte orașe ucrainene dezvăluie „brutalitatea războiului” și subliniază importanța unei acțiuni internaționale coordonate pentru a-i aduce pe cei responsabili în fața justiției în conformitate cu dreptul internațional.

Eurodeputații cer UE să insiste pentru crearea unui tribunal internațional special, în strânsă cooperare cu Ucraina și cu comunitatea internațională, care să urmărească penal conducerea politică și militară a Rusiei și aliații acesteia.

„Înființarea unui tribunal ar acoperi lacunele mari din actuala structură instituțională a justiției penale internaționale și ar completa eforturile de investigare ale Curții Penale Internaționale, care în prezent nu poate investiga crima de agresiune din Ucraina”, consideră parlamentarii europeni.

„Conducerea politică și militară din Rusia și Belarus trebuie trasă la răspundere”

Menționând că modalitățile exacte și componența tribunalului special rămân de stabilit, eurodeputații subliniază că acesta trebuie să aibă competența de a-l investiga nu numai pe Vladimir Putin și conducerea politică și militară a Federației Ruse, ci și pe Aleksandr Lukașenko și pe apropiații acestuia din Belarus.

„Parlamentul crede cu tărie că înființarea unui tribunal special ar trimite un semnal foarte clar atât societății ruse, cât și comunității internaționale că președintele Putin și conducerea Rusiei în general pot fi condamnați pentru crima de agresiune din Ucraina. Eurodeputații subliniază că nu mai este posibil ca Federația Rusă sub conducerea lui Putin să revină la relațiile anterioare cu Occidentul”, susțin deputații.

Aceștia subliniază, de asemenea, că lucrările pregătitoare ale UE privind tribunalul special ar trebui să înceapă „fără întârziere” și să se concentreze pe stabilirea modalităților pentru tribunalul special în cooperare cu Ucraina. „Autoritățile ucrainene și internaționale trebuie sprijinite în vederea obținerii dovezilor care urmează să fie utilizate în viitor”, menționează PE.