Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Pedeapsă până la 10 ani…

Pedeapsă până la 10 ani de închisoare pentru folosirea ilegală a dronelor într-o fostă republică sovietică

Foto: bangkaterkini.id

Preşedintele Uzbekistanului, Șavkat Mirzioiev, a semnat o lege care prevede răspunderea penală în cazul folosirii ilegale a dronelor. Conform legii, semnate la 2 mai curent, persoanele care vor încălca noile prevederi al codului penal riscă pedeapsă cu închisoare, transmite currenttime.tv.

Astfel, Codul penal actualizat, prevede pedeapsă cu închisoare pe un termen de până la trei ani pentru importul, vânzarea, cumpărarea, stocarea sau folosirea ilegală a aeronavelor fără pilot. În cazul în care acțiunile similare sunt săvârșite în circumstanțe agravante, legea prevede pedeapsă cu închisoare pe un termen de la opt până la zece ani.

Anterior, în cazul unor încălcări asemănătoare, conform legii se aplica doar o sancțiune sub formă de amendă, care nu putea depăși 90$ SUA. Pedeapsa sub formă de muncă neremunerată în folosul comunității sau privarea de libertate putea fi aplicată doar în cazul unor încălcări repetate ale legii.

Din 2016, în Uzbekistan, importarea și utilizarea dronelor este posibilă doar cu permisiunea specială a Cabinetului de miniștri al Republicii Uzbekistan.

În R. Moldova, folosirea dronelor este posibilă doar cu permisiunea scrisă a Autorității Aeronautice Civile (AAC) și a avizelor obligatorii din partea Ministerului Apărării și Serviciului de Informații și Securitate.

Conform unui comunicat de presă al AAC din 23 aprilie 2019, în noul Cod aerian a fost expres introdusă noțiunea de aeronavă fără pilot, iar proprietarii de drone vor fi nevoiți să facă o solicitare către AAC pentru a primi autorizare de zbor. De asemenea, în conformitate cu prevederile art. 4 Legea 143 privind controlul spațiului aerian, utilizarea spațiului aerian al R. Moldova în scop de aerofotografiere și filmare se efectuează cu permisiunea scrisă a AAC și avizele obligatorii a MA și SIS.

Prevederile respective se conțin în Codul aerian al R.Moldova, care a intrat în vigoare la 23 martie 2019.

Foto: bangkaterkini.id