Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Opoziția poloneză a câștigat alegerile…

Opoziția poloneză a câștigat alegerile din 15 octombrie

Sursă foto. Donald Tusk / Facebook

Cu 99,96% din voturi numărate, Comisia Electorală Poloneză a publicat rezultatele alegerilor din 15 octombrie, marți, 17 octombrie. După ce partidul de guvernământ a obținut doar 35,4%, se așteaptă ca opoziția să construiască un guvern de coaliție

Partidul de guvernământ „Lege și Justiție” (PiS) a obținut 35,4%, urmat de „Platforma Civică” de centru cu 30,68%, Coaliția de centru-dreapta „A Treia Cale” cu 14,41%, „Noua Stângă” cu 8,6% și „Confederația de extremă dreapta cu 7,16%”.

În Senat, PiS a obținut 34,86%, urmat de 28,93% pentru „Platforma Civică”, 11,55% pentru „A Treia Cale”, 6,76% pentru „Confederația” și 5,28% pentru „Noua Stângă”.

Prezența la vot a fost de 74,37%, a anunțat comisia electorală anterior.

PiS, care se află la putere din 2015, nu are suficient sprijin pentru a construi guvernarea fără a forma o coaliție, deoarece, nu va deține cele 248 de mandate în Sejm (Parlamentul polonez), necesare pentru o guvernare solitară.

Coaliția de centru-dreapta „A Treia Cale”, care este compus din Partidul Popular Polonez (PSL), un partid agrar, și mișcarea „Polonia 2050”, a exclus, la 16 octombrie, orice dialog cu PiS privind formarea unui nou guvern.

Prin urmare, se așteaptă ca opoziția să construiască un guvern de coaliție, deoarece va deține majoritatea mandatelor.

Liderul „Platformei Civice”, Donald Tusk, și-a declarat deja victoria la scurt timp după ce exit-poll-ul a prezis că cele trei partide de opoziție vor obține majoritatea în Parlamentul polonez.

Polonia a câștigat, democrația a câștigat. Acesta este sfârșitul vremurilor rele, acesta este sfârșitul partidului de guvernământ, PiS”, a declarat Tusk.